Παρατηρείται μια σταθερή αδιαλλαξία από πλευράς των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παραβρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας, με θέμα την παρουσίαση διακοινοτικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων και την ισότιμη παρουσία γυναικών στην διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.
Σε δηλώσεις του, κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τον χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου συναντήθηκε με τον βοηθό γγ των Ηνωμένων Εθνών, αξιωματούχους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο οποίος επίσης ήταν παρών στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς αν προέκυψε κάτι μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ μετά από επτά μήνες, ανέφερε ότι
«Θα ευχόμουν. Δυστυχώς, και παρά το γεγονός ότι του πρότεινα πως καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση και εφόσον μιλούμε για τη βάση λύσης του Κυπριακού όπως εδώ και δεκαετίες έχει συμφωνηθεί, να μπουν κάτω οι ανησυχίες της κάθε πλευράς για να δούμε πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσουμε. Φαίνεται ότι θέλουν και επιμένουν στην απαράδεκτη θέση ότι θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και εν συνεχεία να αποπειραθούμε να δούμε αν υπάρχει έδαφος για λύση.
Πρότεινα να συζητηθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχω εισηγηθεί. Οι παρεμβάσεις του Τουρκοκύπριου συνομιλητή ήταν αρκούντως ενδεικτικές για τις προθέσεις τους, δηλαδή μια άρνηση, για να είμαι σύντομος. Και είπα ακόμα ότι θα πρέπει να λάβουν μέτρα, έτσι ώστε να παρεμποδίζονται οι ροές των προσφύγων που παρατηρούμε και που εργαλειοποιούνται, δυστυχώς. Και του το είπα ότι δυστυχώς εργαλειοποιούνται με πολιτικούς στόχους από την Τουρκία. Το αρνήθηκε, ζήτησε να γίνει συζήτηση των εμπειρογνωμόνων τάχα. Του είπα ότι δεν είναι θέμα εμπειρογνωμόνων, είναι θέμα πολιτική βούλησης να παρεμποδιστούν όλες αυτές οι χιλιάδες που κάθε μήνα καταγράφονται εισρέουσες στις ελεύθερες περιοχές.
Με θλίβει ειλικρινά, διότι παρατηρείται μια σταθερή αδιαλλαξία από πλευράς των Τουρκοκυπρίων».
Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος τουλάχιστον στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου του γγ των ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε
«πώς μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος όταν οι όροι εντολής που θέτουν πως θα πρέπει να έχει ένας απεσταλμένος του γγ - και εμένα δεν με ενδιαφέρει αν είναι ειδικός ή προσωπικός, το θέμα είναι οι όροι εντολής - είναι η λήψη τέτοιων μέτρων καλής γειτονίας μεταξύ δύο κρατών, αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδιανόητο να συζητείται κάτι ανάλογο.
Βεβαίως η δική μας πλευρά - έχω διαμηνύσει και στον Βοηθό γγ των ΗΕ προκειμένου να μεταβιβαστεί το μήνυμα και στον γγ - επιμένει στα όσα είχαν συμφωνηθεί στο γεύμα του Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη, με τον γγ».
Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Έθνη έδειξαν να είναι διατεθειμένα να ασκήσουν πιέσεις στον κ. Τατάρ, αλλά και στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος απάντησε ότι
«δεν ξέρω πού αλλού άσκησαν πιέσεις και αναμένετε ότι μπορεί να ασκήσουν πιέσεις».
Κληθείς να πει αν τα ΗΕ αντιλαμβάνονται την άρνηση από πλευράς Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι
«Ήταν μπροστά ο κ. Κόλιν Στιούαρτ, και συνεπώς ήταν μάρτυρας των όσων έχουν διαμειφθεί»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ