Ο οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις ξένου και εγχώριου νομίσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε BBB (χαμηλό) και άλλαξε την τάση σε θετική από σταθερή. Ταυτόχρονα, η DBRS Morningstar επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό και εγχώριο νόμισμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε R-2 (μεσαίο) και άλλαξε την τάση σε θετική από σταθερή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, η θετική τάση αντανακλά την προσδοκία ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους της Κύπρου πιθανότατα θα επιστρέψει στην πτωτική πορεία του πριν από την πανδημία, υποστηριζόμενο από μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη, δημοσιονομική διόρθωση και μείωση του αποθεματικού μετρητών.
Σημειώνεται ότι η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να δημιουργεί προκλήσεις και φέρνει αβεβαιότητες στην οικονομική και δημοσιονομική προοπτική. Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί θετική τη σχετική οικονομική απόδοση της Κύπρου και τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας.
Επισημαίνεται ότι παρά τη σημασία των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό, η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό, τι αναμενόταν, θέτοντας τις προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Αναφέρεται ότι οι προοπτικές ανάκαμψης του ξένου τουρισμού στα επίπεδα πριν από τον COVID-19 με την πάροδο του χρόνου και η προσπάθεια εκταμίευσης και μεταρρύθμισης κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα πρέπει επίσης να το υποστηρίξουν. Αξιοσημείωτο, η αποτελεσματική εφαρμογή των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένες μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοσιονομική θέση αναμένεται να ενισχυθεί και τελικά να επιστρέψει σε υγιή πλεονάσματα.
Η DBRS Morningstar θεωρεί θετική τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού συστήματος το 2020 και την απόδοση των μέχρι τώρα μετρήσεων ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, τονίζεται, τα παλαιά ΜΕΔ παραμένουν αρκετά μεγάλα και τα νέα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να εμφανιστούν καθώς αποσύρεται η δημόσια στήριξη.
Οι βαθμολογίες BBB (χαμηλό) υποστηρίζονται από το συνετό πλαίσιο διαχείρισης του δημόσιου χρέους της Κύπρου, το καλό ιστορικό της όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, την ένταξή της στην ευρωζώνη που προωθεί βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές και το άνοιγμα της στις επενδύσεις ενθαρρύνοντας ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Παρ 'όλα αυτά, τονίζεται, η Κύπρος αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με τα μεγάλα ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία, τα υψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τις εξωτερικές ανισορροπίες και το μικρό μέγεθος της οικονομίας που βασίζεται στις υπηρεσίες, γεγονός που εκθέτει την Κύπρο σε δυσμενείς συνθήκες. αλλαγές στην εξωτερική ζήτηση.
Οι βαθμολογίες θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν παρατηρηθεί σταθερή οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης, θέτοντας ξανά το δείκτη του δημόσιου χρέους σε σταθερή καθοδική πορεία. Επίσης, εάν υπάρξει συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση των παλαιών ΜΕΔ των τραπεζών και στην ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Μια επιστροφή σε μια σταθερή τάση θα μπορούσε να συμβεί εάν η οικονομική ανάκαμψη είναι σημαντικά πιο ήπια από το αναμενόμενο.
Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν εάν σημειωθεί παρατεταμένη περίοδος σημαντικής αδυναμίας ανάπτυξης, σε συνδυασμό με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες ή υλοποίηση μεγάλων ενδεχόμενων υποχρεώσεων αλλά και ουσιαστική αντιστροφή της καθοδικής τροχιάς στα ΜΕΔ
Πηγή: Stockwatch