Αυστηρότερο πλαίσιο υιοθετεί η Κύπρος για όσους φτάνουν με σκάφη αναψυχής

Τα μέτρα εφαρμόζονται ανάλογα με το εάν ο επισκέπτης φτάνει από χώρες της κατηγορίας Α, Β ή Γ.

Αυστηρότερο πλαίσιο υιοθετεί η Κύπρος για όσους φτάνουν με σκάφη αναψυχής

Νέα ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τους ελέγχους που διενεργούνται στους επιβάτες σκαφών που ελλιμενίζονται στις μαρίνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι αν πρόκειται για επιβάτες προερχόμενους από χώρες της κατηγορίας Α, τότε υγειονομικός λειτουργός του υπουργείου μεταβαίνει επιτόπου για θερμομέτρηση των επιβατών και καταγραφή του ιατρικού ιστορικού τους, σε περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιπτώσεις, το υπουργείο αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στις περιπτώσεις που το σκάφος που αφικνείται προέρχεται από χώρες της κατηγορίας Β, υγειονομικός λειτουργός του υπουργείου Υγείας μεταβαίνει επιτόπου για θερμομέτρηση των επιβατών, έλεγχο του πιστοποιητικού αρνητικής εξέτασης PCR και καταγραφή του ιατρικού ιστορικού τους. Εάν οι επιβάτες του σκάφους εμπίπτουν στις κατηγορίες πολιτών που μπορούν να πραγματοποιήσουν την εξέταση στην Κύπρο, ο διαχειριστής της Μαρίνας/σκάφους ενημερώνει ιδιωτικό εργαστήρι, το οποίο μεταβαίνει στο σημείο για δειγματοληψία. Τα άτομα οφείλουν να παραμείνουν σε περιορισμό μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος, το οποίο ελέγχεται σε επιτόπια επίσκεψη του υγειονομικού λειτουργού.

Σε ό,τι αφορά στα σκάφη που αφικνούνται από χώρες της κατηγορίας Γ, νοείται ότι οι επιβάτες θα πρέπει να είναι Κύπριοι πολίτες και μόνιμα διαμένοντες ή να έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια από την Ειδική Επιτροπή. Με την άφιξη του σκάφους, υγειονομικός λειτουργός του υπουργείου πραγματοποιεί επιτόπου έλεγχο του πιστοποιητικού αρνητικής εξέτασης PCR που προσκομίζουν οι επιβάτες και καταγράφει το ιατρικό ιστορικό τους. Εάν οι επιβάτες του σκάφους εμπίπτουν στις κατηγορίες πολιτών που μπορούν να πραγματοποιήσουν την εξέταση στην Κύπρο, ο διαχειριστής της Μαρίνας/σκάφους ενημερώνει ιδιωτικό εργαστήρι, το οποίο μεταβαίνει στο σημείο για δειγματοληψία.

Στη συνέχεια, ο υγειονομικός λειτουργός ενημερώνει γραπτώς τους διαχειριστές της Μαρίνας για τη διάρκεια που πρέπει να παραμείνουν σε περιορισμό τα άτομα αυτά, σύμφωνα με την ημερομηνία αναχώρησής τους από τη χώρα της κατηγορίας Γ.

Σημειώνεται ότι τα σκάφη από την κατηγορία Γ μεταφέρονται σε ειδικό χώρο στη Μαρίνα μέχρι το πέρας της καραντίνας των επιβατών. Εάν οι επιβάτες είναι μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία έχουν την επιλογή να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Το υπουργείο Υγείας έχει την ευθύνη μόνο για τον υγειονομικό έλεγχο των επιβατών. Ο έλεγχος άλλων αδειών/πιστοποιητικών και η επιτήρηση των επιβατών εμπίπτουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v