Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) για έξι μήνες, όπως μεταδίδει η Hurriyet.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο διαμαρτύρεται πως «η σημαντικότερη έλλειψη στην παράταση της εντολής της UNFICYP με αυτήν την απόφαση είναι πως δεν ζητήθηκε η συγκατάθεση της ‘ΤΔΒΚ’, σε αντίθεση με τις συνήθεις πρακτικές του ΟΗΕ».
«Στην απόφαση, το γεγονός πως η φρασεολογία αναφορικά με τον διακανονισμό του Κυπριακού καταρτίστηκε με τρόπο που να εγκλωβίζει όλα τα μέρη για να συζητηθούν εναλλακτικές για έναν διακανονισμό, έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη για νέες ιδέες όπως έχει ζητήσει κατά το παρελθόν ο Γενικός Γραμματέας (του ΟΗΕ)», τονίζει το υπουργείο.
Κατά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, γράφει η Hurriyet, η πραγματική αιτία του Κυπριακού είναι η «απροθυμία» της ελληνοκυπριακής πλευράς «να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους», τονίζοντας πως «ένα κοινό έδαφος και ένα κοινό όραμα βασισμένο στην πολιτική ισότητα» θα είναι μια πραγματική και προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελέσματος διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ των δυο πλευρών.
«Ως συνιδιοκτήτες και πολιτικά ίσοι στο Νησί, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχθούν ποτέ το status της μειονότητας», τονίζει το υπουργείο, ενώ υπογραμμίζει πως η απόφαση δεν αναφέρεται στην πρόταση συνεργασίας που έκανε στις 13 Ιουλίου ο Ακιντζί (σ.σ. για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών), ενώ ζητά μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά την Τουρκία, οι τουρκοκυπριακές αρχές «έχουν κάνει εποικοδομητικές προτάσεις στην Ελληνοκυπριακή πλευρά το 2011, 2012 και πιο πρόσφατα στις 13 Ιουλίου του 2019». «Η προτάσεις αυτές της Τουρκοκυπριακής πλευράς, που υποστηρίζονται όλες από την Τουρκία, αποδεικνύουν πως η Τουρκική πλευρά είναι αυτή που κάνει αποφασιστικές προσπάθειες, ενώ δεν υπάρχει ανταπόδοση από την Ελληνοκυπριακή πλευρά».