Τουρκία: Δεν είναι παράνομες οι γεωτρήσεις μας στην Κύπρο

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τις δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τον παράνομο χαρακτήρα των τουρκικών εξορυκτικών δραστηριοτήτων. «Τους έχουμε δώσει εμείς άδεια», λέει ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους.

Τουρκία: Δεν είναι παράνομες οι γεωτρήσεις μας στην Κύπρο

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι απορρίπτει τις δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό πρόβλημα.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το πλοίο Fatih έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές του Μαΐου και ότι το πλοίο Yavuz έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Εν τω μεταξύ, σε γραπτή του ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ γράφει πως η ΕΕ από την αρχή τηρεί μια φιλοελληνική στάση, με αποτέλεσμα να οδηγεί το Κυπριακό σε ακόμα χειρότερο αδιέξοδο, ενώ επικρίνει την αντίδραση της ΕΕ στα σχέδια της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι η ύπατη εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε δηλώσει στις 7 Ιουλίου πως το σχέδιο της Τουρκίας να προχωρήσει σε παράνομη γεώτρηση ανοιχτά των ακτών της Κύπρου προκαλεί έντονη ανησυχία και συνιστά απαράδεκτη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Προειδοποίησε, δε, πως η ΕΕ «θα απαντήσει με τον δέοντα τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Τατάρ δήλωσε πως «η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" διαμαρτύρεται για την αντίδραση της ΕΕ στις δραστηριότητες γεωτρήσεων αφού το Yavuz πραγματοποιεί τις δραστηριότητές του με την άδεια που παρείχε η 'ΤΔΒΚ' στην Turkish Petroleum Corporation».

Επανέλαβε πως θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες γεωτρήσεων, «όπως κάνει και η ελληνοκυπριακή πλευρά», συμπληρώνοντας πως «αυτός είναι ο σωστός τρόπος και δεν υπάρχει γυρισμός».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Προκλητικό βήμα» η αποστολή του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ

Εν τω μεταξύ, με νέα ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει την πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Yavuz» στην κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζει για δεύτερη φορά την έντονη ανησυχία του για τις παράνομες δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξαγάγει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους.

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αποστολή του «Yavuz» ως ένα «προκλητικό βήμα» που ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή, η εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου "Yavuz" από τη χερσόνησο της Καρπασίας».

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται και η πάγια θέση της Ουάσινγκτον που υποστηρίζει ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Τέλος, σημειώνεται ότι «η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία».

Τίποτα δεν έχει αλλάξει για τους S-400

Εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά με «πραγματικές και αρνητικές συνέπειες» στα δημοσιεύματα που θέλουν να βρίσκεται προ των πυλών η επίσημη παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας πως η στάση της Ουάσινγκτον για το συγκεκριμένο θέμα είναι «απίστευτα συνεπής» και δεν έχει αλλάξει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους τόνισε ότι είναι γνωστές σε όλους οι κυρώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων). Όπως μάλιστα υπενθύμισε, στις συγκεκριμένες κυρώσεις περιλαμβάνεται και η αναβολή της συμμετοχής στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Παρ' όλα όμως αυτά η εκπρόσωπος εμφανίστηκε επιφυλακτική για τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η παραλαβή θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, λέγοντας πως υπάρχουν καθημερινά ρεπορτάζ και πως δεν πρόκειται για «κάτι το πολύ καινούργιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v