Η εφαρμογή του σχεδίου Εστία ξεκινά από τον επόμενο μήνα δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας το ως ένα βασικό εργαλείο που αφορά την προστασία της κατοικίας.
Μιλώντας το πρωί σε κυπριακό κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός είπε ότι «το σχέδιο Εστία είναι έτοιμο και τα τελικά κείμενα τα οποία πέρασαν από νομοτεχνικό έλεγχο και εγκρίθηκαν από την ευρωπαϊκή επιτροπή θα τεθούν ενώπιον της επόμενης συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου προς έγκριση και τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η εφαρμογή του».
Σημείωσε ότι «θα ξεκινήσει η εφαρμογή του και όπως είχε προγραμματιστεί μέχρι τέλος αυτού του έτους θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές που θα αποτελέσουν ουσιαστική βοήθεια προς συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών».
Πρόσθεσε ότι «επιπρόσθετο πλεονέκτημα του σχεδίου είναι πως θα επιτρέψει ξεκαθάρισμα της κατάστασης. Δηλαδή τον αριθμό των περιπτώσεων που εμπίπτουν στα κριτήρια, πόσες δεν μπορούν να ενταχθούν επειδή υπάρχουν επιπρόσθετα εισοδήματα τα οποία δεν είχαν δηλωθεί. Άρα θα έχουμε εικόνα και για το άλλο άκρο, εάν δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν μπορούν ούτε μέσα από το σχέδιο Εστία να τα βγάλουν πέρα, οπότε αυτό να μας οδηγήσει σε ενδεχόμενες σημαντικές αποφάσεις».
Έκθεση Κομισιόν
Σχετικά με τις εκθέσεις Κομισιόν και κληθείς να απαντήσει εάν όντως ότι η Κύπρος γλύτωσε την επιτήρηση «παρά τρίχα» είπε ότι υπάρχει δημοσιογραφική υπερβολή στο θέμα αυτό υποδεικνύοντας ότι «ήταν γνωστό σε εμάς εδώ και μήνες το θέμα αυτό και δεν μας προκαλούσε ανησυχία. Το ζήτημα ήταν διαδικαστικό» είπε.
Εξήγησε ότι ένα κράτος εάν βρεθεί με έλλειμμα πάνω από 3% μπαίνει σε αυτή την τυπική διαδικασία της επιτήρησης, στην οποία έχουν βρεθεί άλλα κράτη τα οποία καλούνται να λάβουν μέτρα για να επανέλθει το έλλειμμα τους σε αποδεκτά όρια.
Απέρριψε ότι πρόκειται για ένα είδος μνημονίου και εξήγησε ότι «η Κύπρος βρέθηκε ενώπιον αυτού του κινδύνου λόγω της στατιστικής μεταχείρισης της συναλλαγής για το Συνεργατισμό. Όταν όμως η ευρωπαϊκή επιτροπή διαπίστωσε ότι η πραγματική εικόνα των δημοσιονομικών μας είναι διαφορετική, έχουμε την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση στην ευρωζώνη, όπως μας εξήγησαν οι ίδιοι, ακόμη και να τίθετο η χώρα μας κάτω από αυτή την κατηγορία δεν θα συνοδευότανε η κατάταξη μας με εισήγηση για λήψη διορθωτικών μέτρων αφού με πλεονάσματα λειτουργούμε», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε «άρα τι μέτρα να σου ζητήσουν να λάβεις από τη στιγμή που υπέρκαλύπτεις τους στόχους σου».
Cyta
Σχολιάζοντας το θέμα των αποκρατικοποιήσεων που επισημαίνει επίσης η Κομισιόν, υπεραμύνθηκε των θέσεων της κυβέρνησης επαναλαμβάνοντας ότι η Cyta χρειάζεται μια ουσιαστική αλλαγή στη διάρθρωση και στον τρόπο λειτουργίας της και μετατροπή της σε εταιρεία με τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα μπει με όρους ενώ το κράτος θα διατηρήσει ένα σημαντικό μερίδιο».
Σημείωσε ότι «το κράτος δεν χρειάζεται να απαιτήσει μερίδιο για να κλείσει τρύπες δεν χρειάζεται ούτε ένα ευρώ από τη Cyta» και υπενθύμισε ότι το θέμα έχει σκαλώσει στη βουλή.
Φορολογικό σύστημα
Ο υπουργός οικονομικών κληθείς να σχολιάσει τις υποδείξεις της Κομισιόν για το φορολογικό σύστημα της Κύπρου χαρακτήρισε αδιανόητο να καλείται η Κύπρος να αυξήσει τους φορολογικούς της συντελεστές διότι υπάρχουν κάποια άλλα κράτη που μέσα στους δικούς τους σχεδιασμούς εξ’ ανάγκης έχουν ψηλότερους φόρους και υπάρχει λένε ανταγωνισμός.
«Είναι κάτι που δεν δεχόμαστε», υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι «δεν είναι μόνο η Κύπρος που έχει διαφορετική άποψη» και επανέλαβε ότι «δεν συμφωνούμε. Εάν είχαμε έλλειμμα και έπρεπε να αυξήσουμε φόρους θα ήταν πολύ σωστό να γίνει αλλά είναι αδιανόητο να μας ζητούν κάτι τέτοιο. Δεν το δεχόμαστε, ένα κράτος να έχει νοικοκυρεύσει τα οικονομικά του και λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση και να καλείται να αυξήσει τους φορολογικούς του συντελεστές», τόνισε.
Πηγή: Stockwatch