Οι προκλήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες παραμένουν, υποστηρίζει η Κεντρική Τράπεζα όπως είναι η αύξηση των εσόδων τους, o περιορισμός των δαπανών τους και η ενίσχυση της λειτουργικής τους αποτελεσματικότητας ενώ πρόκληση είναι και η ψηφιακή τους μεταμόρφωση αλλά και η εισαγωγή του ΓεΣΥ.
Σύμφωνα με την ΚΤ, ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί να αποτελέσει πηγή αστάθειας για το χρηματοοικονομικό σύστημα.
Στην έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας για το 2018, ενώ αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών για τον περιορισμό του κινδύνου, την παροχή προστασίας έναντι μελλοντικών ζημιογόνων γεγονότων και την αποκατάσταση ζημιών, αναφέρεται ότι ως θεσμικοί επενδυτές, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ουσιαστικές διασυνδέσεις με τον υπόλοιπο χρηματοοικονομικό τομέα, μέσω συμμετοχών τους στο κεφάλαιο χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων και αντιστρόφως, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κινδύνους μετάδοσης με ευρύτερες επιπτώσεις.
Παράλληλα, η πτώχευση μιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Συναφώς, η ΚΤ θεωρεί αναγκαία τη θέσπιση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των ασφαλιστικών εταιρειών και υποστηρίζει την επίσπευση της ρύθμισης αυτού του θέματος στο επίπεδο της ΕΕ.
Η ΚΤ σημειώνει ότι στην περίπτωση των ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου ζωής, η επενδυτική τους πολιτική καθοδηγείται από την ανάγκη να εξασφαλιστεί επαρκής και προβλέψιμη ταμειακή ροή με την πάροδο του χρόνου. Οι ισολογισμοί τους, σε αντίθεση με τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, αποτελούνται από σχετικά μακροπρόθεσμες επενδύσεις που προστατεύουν τις ασφαλιστικές εταιρείες από τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας όταν θα κληθούν, με τη λήξη των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, να πληρώσουν τους ασφαλισμένους. Ως αποτέλεσμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής τείνουν να έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και μπορεί να λειτουργούν και ως πηγές επενδύσεων σε περιόδους κρίσης.
Ενώ η βελτίωση του οικονομικού κλίματος βοήθησε στην ανάκαμψη του ασφαλιστικού τομέα, οι προκλήσεις παραμένουν. Κατά το 2018, ο τομέας βρέθηκε αντιμέτωπος με νέες θεσμικές αλλαγές που αφορούσαν τη μεταφορά της Οδηγίας IDD της ΕΕ και την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την προστασία δεδομένων της ΕΕ (GDPR). Η Οδηγία IDD, στοχεύει στη διασφάλιση των συμφερόντων του καταναλωτή μέσω της βελτιωμένης παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών, εισάγοντας κανόνες δεοντολογικής συμπεριφοράς για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα έχουν εφεξής αυξημένη ευθύνη για τις πρακτικές προώθησης και πώλησης των προϊόντων τους.
Περαιτέρω, επέρχονται νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις όπως το ΔΠΧΑ 17, που αφορά το νέο λογιστικό πρότυπο ασφαλιστήριων συμβολαίων. Το ΔΠΧΑ 17, που αντικαθιστά το υφιστάμενο ΔΠΧΑ 4, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021 και στοχεύει στην ενίσχυση της συγκρισιμότητας και διαφάνειας μεταξύ των οικονομικών καταστάσεων και της κερδοφορίας των ασφαλιστικών εταιρειών.
Επισημαίνεται ότι η επιτυχημένη εφαρμογή του προτύπου και η αποτελεσματική ανταπόκριση από τις ασφαλιστικές εταιρείες στις αυξημένες απαιτήσεις, απαιτεί αλλαγές στις υποδομές τους, αναβαθμισμένα συστήματα πληροφορικής για τη συλλογή δεδομένων που απαιτούνται καθώς και νέες διαδικασίες και ελέγχους.
Τονίζεται ότι το παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, εξακολουθεί να επιβαρύνει τις προοπτικές κερδοφορίας του τομέα - ειδικότερα τις ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής - και να αποτελεί μια από τις σημαντικές ανησυχίες στον ασφαλιστικό τομέα, καθώς τα καταθετικά επιτόκια και οι αποδόσεις των επενδύσεων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι η κερδοφορία εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την απόδοση των επενδύσεών τους. Κατά συνέπεια, οι ασφαλιστικές εταιρείες ενδέχεται να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές επενδύσεων με αυξημένη αναμενόμενη απόδοση, αλλά και με αυξημένο επενδυτικό κίνδυνο.
Πρόκληση για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες παραμένει η αύξηση των εσόδων τους, o περιορισμός των δαπανών τους και η ενίσχυση της λειτουργικής τους αποτελεσματικότητας. Ιδιαίτερα για τις ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής, είναι επίσης σημαντική η διατήρηση των υφιστάμενων συμβολαίων και η παραγωγή νέας εργασίας, που αποτελούν το βασικό μοχλό για τη μελλοντική τους κερδοφορία, λόγω της έμφασης του κλάδου ζωής στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Περαιτέρω, η έλευση νέων τεχνολογιών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην ασφάλιση και η χρήση σύγχρονων και καινοτόμων λύσεων για την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών (insurtech, insurance technology) δύναται να επιφέρει προκλήσεις για τον ασφαλιστικό τομέα αλλά και αυξημένους κινδύνους από κυβερνοεπιθέσεις (cyber risks). Ο ασφαλιστικός τομέας θα πρέπει να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα και τις αλλαγές και τις εξελίξεις που άρχισαν να εφαρμόζονται.
«Η ιατροφαρμακευτική ασφάλιση αποτελεί σημαντικό μέρος των εσόδων των ασφαλιστικών εταιρειών, τόσο του κλάδου ζωής όσο και του γενικού κλάδου. Με τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), αναμένεται ότι θα επηρεαστούν οι εργασίες και τα έσοδα του τομέα, ιδιαίτερα από ομαδικά σχέδια υγείας, καθώς οι εργοδότες ενδέχεται να μειώσουν τις καλύψεις του προσωπικού τους, δεδομένου ότι από την 1η Μαρτίου 2019 συνεισφέρουν υποχρεωτικά στο ΓεΣΥ», τονίζεται.
ΠΗΓΗ: Stockwatch.com.cy