Κύπρος: Παραμένουν οι προκλήσεις για τις ασφαλιστικές

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί να αποτελέσει πηγή αστάθειας για το χρη­ματοοικονομικό σύστημα.

Κύπρος: Παραμένουν οι προκλήσεις για τις ασφαλιστικές

Οι προκλήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες παραμένουν, υποστηρίζει η Κεντρική Τράπεζα όπως είναι η αύξηση των εσόδων τους, o περιορισμός των δαπανών τους και η ενί­σχυση της λειτουργικής τους αποτελεσματι­κότητας ενώ πρόκληση είναι και η ψηφιακή τους μεταμόρφωση αλλά και η εισαγωγή του ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με την ΚΤ, ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί να αποτελέσει πηγή αστάθειας για το χρη­ματοοικονομικό σύστημα.

Στην έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας για το 2018, ενώ αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών για τον περιορισμό του κινδύνου, την παροχή προστασίας έναντι μελλοντικών ζημιογόνων γεγονότων και την αποκατάσταση ζημιών, αναφέρεται ότι ως θεσμικοί επενδυτές, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ουσια­στικές διασυνδέσεις με τον υπόλοιπο χρηματοοικονομικό τομέα, μέσω συμμετοχών τους στο κεφάλαιο χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων και αντιστρόφως, γεγονός που μπο­ρεί να προκαλέσει κινδύνους μετάδοσης με ευρύτερες επιπτώσεις.

Παράλληλα, η πτώχευση μιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη χρηματοοικονομική σταθερό­τητα. Συναφώς, η ΚΤ θεωρεί αναγκαία τη θέ­σπιση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των ασφαλιστικών εταιρειών και υποστηρίζει την επίσπευση της ρύθμισης αυτού του θέμα­τος στο επίπεδο της ΕΕ.

Η ΚΤ σημειώνει ότι στην περίπτωση των ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου ζωής, η επενδυτική τους πολιτική καθοδηγείται από την ανάγκη να εξα­σφαλιστεί επαρκής και προβλέψιμη ταμειακή ροή με την πάροδο του χρόνου. Οι ισολογι­σμοί τους, σε αντίθεση με τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, αποτελούνται από σχετικά μακροπρόθεσμες επενδύσεις που προστατεύουν τις ασφαλιστικές εταιρείες από τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας όταν θα κληθούν, με τη λήξη των ασφαλιστικών συμ­βολαίων ζωής, να πληρώσουν τους ασφαλι­σμένους. Ως αποτέλεσμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής τείνουν να έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και μπορεί να λειτουργούν και ως πηγές επενδύσεων σε περιόδους κρίσης.

Ενώ η βελτίωση του οικονομικού κλίματος βοήθησε στην ανάκαμψη του ασφαλιστικού τομέα, οι προκλήσεις παραμένουν. Κατά το 2018, ο τομέας βρέθηκε αντιμέτωπος με νέες θεσμικές αλλαγές που αφορούσαν τη μετα­φορά της Οδηγίας IDD της ΕΕ και την εφαρ­μογή του Γενικού Κανονισμού για την προστα­σία δεδομένων της ΕΕ (GDPR). Η Οδηγία IDD, στοχεύει στη διασφάλιση των συμφερόντων του καταναλωτή μέσω της βελτιωμένης πα­ροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών, εισάγοντας κανόνες δεοντολογικής συμπεριφοράς για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα έχουν εφεξής αυξημένη ευθύνη για τις πρακτικές προώθησης και πώλησης των προϊόντων τους.

Περαιτέρω, επέρχονται νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις όπως το ΔΠΧΑ 17, που αφορά το νέο λογιστικό πρότυπο ασφαλιστήριων συμ­βολαίων. Το ΔΠΧΑ 17, που αντικαθιστά το υφιστάμενο ΔΠΧΑ 4, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021 και στοχεύει στην ενίσχυση της συγκρισιμότητας και διαφάνειας μεταξύ των οικονομικών καταστάσεων και της κερ­δοφορίας των ασφαλιστικών εταιρειών.

Επισημαίνεται ότι η επιτυχημένη εφαρμογή του προτύπου και η αποτελεσματική ανταπόκριση από τις ασφα­λιστικές εταιρείες στις αυξημένες απαιτήσεις, απαιτεί αλλαγές στις υποδομές τους, αναβαθ­μισμένα συστήματα πληροφορικής για τη συλλογή δεδομένων που απαιτούνται καθώς και νέες διαδικασίες και ελέγχους.

Τονίζεται ότι το παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, εξακολουθεί να επιβαρύνει τις προ­οπτικές κερδοφορίας του τομέα - ειδικότερα τις ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής - και να αποτελεί μια από τις σημαντικές ανη­συχίες στον ασφαλιστικό τομέα, καθώς τα καταθετικά επιτόκια και οι αποδόσεις των επεν­δύσεων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι η κερδοφορία εξαρτάται ολο­ένα και περισσότερο από την απόδοση των επενδύσεών τους. Κατά συνέπεια, οι ασφαλιστικές εταιρείες ενδέχεται να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές επενδύσεων με αυξημένη αναμενόμενη απόδοση, αλλά και με αυξημένο επενδυτικό κίνδυνο.

Πρόκληση για όλες τις ασφαλιστικές εται­ρείες παραμένει η αύξηση των εσόδων τους, o περιορισμός των δαπανών τους και η ενί­σχυση της λειτουργικής τους αποτελεσματι­κότητας. Ιδιαίτερα για τις ασφαλιστικές εται­ρείες του κλάδου ζωής, είναι επίσης σημαντική η διατήρηση των υφιστάμενων συμβολαίων και η παραγωγή νέας εργασίας, που αποτε­λούν το βασικό μοχλό για τη μελλοντική τους κερδοφορία, λόγω της έμφασης του κλάδου ζωής στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Περαιτέρω, η έλευση νέων τεχνολογιών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην ασφάλιση και η χρήση σύγχρονων και καινοτόμων λύ­σεων για την παροχή ασφαλιστικών υπηρε­σιών (insurtech, insurance technology) δύνα­ται να επιφέρει προκλήσεις για τον ασφαλιστικό τομέα αλλά και αυξημένους κιν­δύνους από κυβερνοεπιθέσεις (cyber risks). Ο ασφαλιστικός τομέας θα πρέπει να προσαρ­μοστεί με τα νέα δεδομένα και τις αλλαγές και τις εξελίξεις που άρχισαν να εφαρμόζονται.

«Η ιατροφαρμακευτική ασφάλιση αποτελεί σημαντικό μέρος των εσόδων των ασφαλιστι­κών εταιρειών, τόσο του κλάδου ζωής όσο και του γενικού κλάδου. Με τη λειτουργία του Γε­νικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), αναμένεται ότι θα επηρεαστούν οι εργασίες και τα έσοδα του τομέα, ιδιαίτερα από ομαδικά σχέδια υγείας, καθώς οι εργοδότες ενδέχεται να μει­ώσουν τις καλύψεις του προσωπικού τους, δε­δομένου ότι από την 1η Μαρτίου 2019 συνει­σφέρουν υποχρεωτικά στο ΓεΣΥ», τονίζεται.

ΠΗΓΗ: Stockwatch.com.cy

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v