Μία από τις πιο μεγάλες κρίσεις της προεδρίας του αντιμετωπίζει με την επιστροφή του από το εξωτερικό ο Νίκος Αναστασιάδης, στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων στο θέμα των κατά συρροή δολοφονιών αλλοδαπών γυναικών και κοριτσιών από Κύπριο ίλαρχο.
Υπό το βάρος των έντονων κατηγοριών αλλά και τεκμηρίων για αδικαιολόγητη ολιγωρία της αστυνομίας στην αποτελεσματική διερεύνηση των υποθέσεων των ελλειπόντων προσώπων, υπουργός Δικαιοσύνης και αρχηγός της αστυνομίας θα έχουν σήμερα συνάντηση στο προεδρικό για το θέμα.
Ο Ιωνάς Νικολάου αναμένεται να δώσει σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπό το βάρος της λαϊκής και διεθνούς κατακραυγής των χειρισμών στην υπόθεση αλλά και της αξίωσης κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ακόμη και η Πινδάρου υπέδειξε, εμμέσως πλην σαφώς, προς τον κ. Νικολάου, ότι για λόγους πολιτικής ευθιξίας θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Η υπόδειξη έγινε δια στόματος του αντιπροέδρου και βουλευτή του κόμματος Γιώργου Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι αν ήταν στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, θα υπέβαλε παραίτηση.
Με γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες νωρίς το απόγευμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του αναφέροντας ότι «έχω λάβει τις προσωπικές μου αποφάσεις, για τις οποίες θα ενημερώσω την Πέμπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επεξηγώντας τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτές».
Ο κ. Νικολάου έσπευσε παράλληλα να διευκρινίσει ότι ως υπουργός δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα για τον χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων, τονίζοντας τον ρόλο της αστυνομίας αλλά και της γενικής εισαγγελίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητήθηκε από την αντιπολίτευση και ειδικότερα από το ΑΚΕΛ η παραίτηση του συγκεκριμένου υπουργού.
Όμως η πρωτοφανής υπόθεση «Ορέστη», που πήρε και διεθνείς διαστάσεις, έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση στη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, λίγες μόλις εβδομάδες πριν το εκλογικό τεστ των ευρωεκλογών.
Ο κλοιός γύρω από τον υπουργό Δικαιοσύνης στενεύει, εκ των πραγμάτων, για το πολιτικό του μέλλον.
Η πίεση που έχει ασκηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, ειδικότερα από την κοινή γνώμη, είναι τέτοια που δεν του αφήνει περιθώρια να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του, επεσήμαναν στη StockWatch στενοί συνεργάτες του προέδρου Αναστασιάδη.
Το προεδρικό θεωρεί δεδομένη την παραίτηση Νικολάου, ωστόσο, συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη δεν ήταν σε θέση να διαβάσουν τις τελικές σκέψεις του προέδρου, δηλαδή κατά πόσο θα αποδεχθεί ή όχι την παραίτηση του υπουργού του.
Άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Αναστασιάδης δεν δέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, ακόμα και μετά τη σχετική υπόδειξη των πολιτικών του ευθυνών από την τριμελή επιτροπή που διερεύνησε την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Η στάση της κυβέρνησης φαίνεται να στοιχίζει πολιτικά στο κυβερνών κόμμα, που ήδη δέχεται, δημοσκοπικά, αισθητή φθορά ενόψει των ευρω-εκλογών.
Ο Ιωνάς Νικολάου ήταν και είναι ένας από τους πλέον στενούς και έμπιστους συνεργάτες του ΠτΔ και βρίσκεται στη θέση από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της προεδρίας τον Μάρτιο του 2013. Η συνεργασία αυτή εδραιώθηκε από τότε που και οι δύο ήταν στην ηγεσία του ΔΗΣΥ καθώς ο κ. Νικολάου είχε στηρίξει τον κ. Αναστασιάδη σε όλες του τις εκλογικές αναμετρήσεις εντός του κόμματος.
Άλλωστε, οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τους τελευταίους μήνες και δεν έχουν διαψευστεί μέχρι σήμερα είναι ότι ο κ. Νικολάου προοριζόταν για τη θέση του γενικού εισαγγελέα με την εκπνοή της θητείας του Κώστα Κληρίδη το 2020.
Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι οι δραματικές εξελίξεις θα αλλάξουν και τα πλάνα του ΠτΔ, ο οποίος πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους είχε αποκαλύψει σε συνεργάτες του ότι θα προχωρούσε σε μίνι ανασχηματισμό, δεδομένης της αποχώρησης του Χάρη Γεωργιάδη από το υπουργείο στο τέλος του έτους.
Αν θα επισπευθεί ή όχι ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός, αυτό θα εξαρτηθεί μόνο από τον ίδιο τον πρόεδρο, επεσήμανε στη StockWatch ανώτατο στέλεχος του ΔΗΣΥ, που εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση Συναγερμού «χρειάζεται φρεσκάρισμα».
Η πρωτοφανής αυτή υπόθεση έχει συνταράξει την κυπριακή κοινωνία και τα διεθνή ΜΜΕ δίνουν καθημερινά ευρεία κάλυψη στις εξελίξεις στην Κύπρο, με έμφαση στη συστημική αδιαφορία που επιδείχθηκε για την τύχη των γυναικών.
Στα αρχικά στάδια της συγκλονιστικής αυτής υπόθεσης, η κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις αλλά και τις απαιτήσεις κομμάτων και οργανώσεων για παραίτηση όσων φέρουν πολιτική και διοικητική ευθύνη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ανακοίνωση την Παρασκευή συνέστησε «ψυχραιμία, προκειμένου πρώτα να ολοκληρωθούν οι αστυνομικές έρευνες και ακολούθως να εξετασθούν υπό το φως αυτής της συγκλονιστικής εμπειρίας όλες οι σχετικές διαδικασίες, να γίνουν οι απαραίτητες αναθεωρήσεις και διορθώσεις και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες».
Η κυβέρνηση προσπάθησε παράλληλα να ρίξει το βάρος των ευθυνών στην αντιπολίτευση, για την ύπαρξη κενών σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων -θέμα που συζητείται εδώ και καιρό στο κοινοβούλιο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει συναισθηματική φόρτιση εκείνων που αξίωναν παραιτήσεις και ανάληψη ευθυνών.
Δεν πέρασαν λίγες ώρες και οι αναφορές του εκπροσώπου πνίγηκαν από τις εξελίξεις και τις παραδοχές του υπόπτου προς τις ανακριτικές αρχές για το μέγεθος των εγκληματικών του πράξεων.
Υπάρχει ομολογία ότι τα θύματα του «Ορέστη» είναι επτά και μόνο τα τέσσερα εξ αυτών έχουν ανευρεθεί σε ημιορεινή περιοχή στην επαρχία Λευκωσίας. Τα δύο είναι κορίτσια οκτώ και έξι ετών.
Κόμματα της αντιπολίτευσης, οργανώσεις και κατά βάση η κοινή γνώμη είναι πεπεισμένοι ότι το αστυνομικό σώμα επέδειξε ολιγωρία μπροστά στις καταγγελίες για την κατά συρροή εξαφάνιση γυναικών και παιδιών, δηλώνοντας με ευκολία ότι οι γυναίκες είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα, παρά τις συντριπτικές ενδείξεις για το αντίθετο.
Είναι άγνωστο ακόμη τι θα ζητήσει σήμερα από τον αρχηγό της αστυνομίας ο ΠτΔ, για τον οποίο ο κ. Αναστασιάδης έχει ιδιαίτερα καλή άποψη, σύμφωνα με τους συνεργάτες του.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την υπόθεση «Ορέστη» από όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένων και των ευθυνών.
Πηγή: Stockwatch