Στην παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη επέμειναν και σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, υπερψηφίζοντας το ψήφισμα για την άμεση παραίτησή του, στη συζήτηση της έκθεσης για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.
Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 32 βουλευτές, εναντίον οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ ενώ υπήρξαν και τρεις αποχές, μεταξύ των οποίων και του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη.
Στο ψήφισμα καλείται η γενική εισαγγελία και η αστυνομία να συνεχίσουν τη διερεύνηση και να οδηγήσουν τους υπαίτιους ενώπιον της δικαιοσύνης.
- Καλούνται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Οικονομικών να τερματίσουν την περιφρόνηση απέναντι στο πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής και να αναλάβουν έμπρακτα τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν.
- Καλείται επίσης η κυβέρνηση να τερματίσει τις διαδικασίες αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής.
Η συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας για την έκθεση για την κατάρρευση του Συνεργατισμού που αφορούσε το πόρισμα που εξέδωσε την 1η Μαρτίου 2019, η ερευνητική επιτροπή που διορίστηκε από το γενικό εισαγγελέα στις 6 Ιουλίου 2018, συνεχίστηκε και σήμερα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργήθηκε στους απλούς πολίτες της υπαίθρου από το κλείσιμο του Συνεργατισμού αναφέρθηκε επανειλημμένα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Χαρικλού από την Τραχυπέδουλα.
Χαρακτηρίζοντας το κλείσιμο του Συνεργατισμού ως ένα προμελετημένο έγκλημα διερωτήθηκε «ήταν επιτυχία ότι αφήσαμε την Χαρικλού από την Τραχυπέδουλα χωρίς Συνεργατισμό και ούτε κατάστημα στο χωριό της»;
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι «η άποψη μας είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται από όλους από το 2013 το μοναδικό πράγμα είναι να αποπροσανατολίζει από όλα αυτά είδαμε ζήσαμε, βιώσαμε και πληρώσαμε από το 2013». Η κ. Ερωτοκρίτου ζήτησε υπερψήφιση του ψηφίσματος που κατέθεσε το κόμμα της με το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ.
Διερωτήθηκε επίσης γιατί κανένας από τους σημερινούς εισηγητές του δεύτερου ψηφίσματος που κατατέθηκε σήμερα, ενώ ήταν τόσο μεγάλα τα προβλήματα του Συνεργατισμού πριν από το 2013, και αυτά οδήγησαν στην κατάρρευση, δεν ζήτησε έρευνα το 2013 και ανέμεναν το 2019.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι ποινικές ευθύνες υπάρχουν και για τα όσα συνέβησαν στον Συνεργατισμό πριν το 2013 για την ευνοιοκρατία και την κομματοκρατία και δήλωσε πως δεν είναι η ώρα να αποδοθούν ευθύνες και να ζητηθούν παραιτήσεις.
Ο κ. Σιζόπουλος απαντώντας σε ορισμένα από τα όσα ακούστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση του θέματος, είπε πως η ΕΔΕΚ κατηγορήθηκε επειδή αγωνιζόταν για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής για την εκλογή στις Επιτροπείες. Πρόσθεσε πως αυτοί που διαφωνούν με την απλή αναλογική πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν είναι υπέρ της δημοκρατίας ή του ολοκληρωτισμού.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζοντας τα σχέδια «Απόφασης» της Συμμαχίας και των Οικολόγων, με τα οποία ζητείται η ανάληψη ευθύνης από τα κόμματα, υπέδειξε ότι «υπάρχει το άρθρο 67 του Συντάγματος, με το οποίο μπορεί να διαλυθεί η βουλή, με υπερψήφιση από 28 βουλευτές, αν εννοούν τα περί πολιτικής ευθύνης. Ιδού η Ρόδος, ιδού και η ευθύνη. Να πάμε σε εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Τα άλλα είναι για να περιπαιζούμαστε».
Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, διερωτήθηκε γιατί να μην ζητήσουν και την παραίτηση του πρόεδρου της Δημοκρατίας η κυβέρνηση του οποίου ευθύνεται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσουν το ψήφισμα, με εξαίρεση το αίτημα για παραίτηση του υπουργού οικονομικών, γιατί είναι άδικο. Η ευθύνη είναι συλλογική και επιρρίπτεται στην κυβέρνηση, τους διοικούντες και διευθύνοντες τον Συνεργατισμό και τα ευρωπαϊκά εποπτικά σώματα.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπενθύμισε την πρόταση νόμου, για υποχρεωτική υλοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνητικών επιτροπών.
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι η δική τους απόφαση, καταλογίζει ευθύνες σε όλα τα κόμματα και όχι μόνο στην κυβέρνηση.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι θα ψηφίσει και τις τρεις αποφάσεις της Βουλής, θεωρώντας ότι και τα τρία κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.