Θετικές οι προοπτικές των κυπριακών τραπεζών, λέει η Moody's

Οι βασικοί παράγοντες για το θετικό outlook είναι ένας συνδυασμός βελτιωμένης χρηματοδότησης και τάσεων στη ρευστότητα με την ταχύτερη μείωση των προβληματικών δανείων, τονίζει ο οίκος. Βλέπει ανάπτυξη άνω του 3% στην Κύπρο.

Θετικές οι προοπτικές των κυπριακών τραπεζών, λέει η Moodys

Οι προοπτικές του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο για τους επόμενους 12 με 18 μήνες παραμένουν θετικές, σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Οι βασικοί παράγοντες για το θετικό outlook είναι ένας συνδυασμός βελτιωμένης χρηματοδότησης και τάσεων στη ρευστότητα με την ταχύτερη μείωση των προβληματικών δανείων, που υποστηρίζονται από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τις πρόσφατες βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο για τις πωλήσεις δανείων.

«Ενώ το συνολικό outlook είναι θετικό και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών τραπεζών αναμένεται να βελτιωθεί με ταχύτερο ρυθμό, θα παραμείνει μεταξύ των πιο αδύναμων στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να διατηρείται ο ψηλός κίνδυνος διάβρωσης του κεφαλαίου και της κερδοφορίας», αναφέρει ο αντιπρόεδρος και αναλυτής των Moody's Χρίστος Θεοφίλου.

Αν και τα κεφαλαιακά αποθέματα των κυπριακών τραπεζών έχουν ενισχυθεί έναντι των ρυθμιστικών απαιτήσεων και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα βελτιωθεί με επιταχυνόμενους ρυθμούς, το βάρος των προβληματικών δανείων παραμένει μεγάλο και θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις, τονίζεται.

Ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον οίκο, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη αντισταθμίζεται εν μέρει από το ψηλό δημόσιο χρέος. Τους επόμενους 12-18 μήνες αναμένεται ισχυρή οικονομική ανάπτυξη άνω του 3% ετησίως και συνεχιζόμενη πτώση στην ανεργία, στηρίζοντας τις μειώσεις των προβληματικών δανείων.

Ωστόσο, τονίζεται, η οικονομία θα παραμείνει ευάλωτη σε κραδασμούς λόγω του ψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος θα περιορίσει επίσης την ανάπτυξη του δανεισμού.

Ο κίνδυνος του ενεργητικού θα βελτιωθεί, αλλά θα παραμείνει η βασική πιστωτική αδυναμία των τραπεζών. Η ποιότητα του ενεργητικού θα βελτιωθεί με ταχύτερο ρυθμό, καθώς θα υπάρξει ισχυρή οικονομία και νομοθετικές αλλαγές διευκόλυνσης της μείωσης των προβληματικών δανείων, επίσης μέσω πωλήσεων ή τιτλοποίησης. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθούν ουσιαστικές μειώσεις του συνολικού Αποθέματος των ΜΕΔ που ανήλθαν στο 35% των ακαθάριστων δανείων τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η οργανική μείωση των ΜΕΔ και οι ενδεχόμενες πωλήσεις ΜΕΔ, εάν υλοποιηθούν πλήρως τα επόμενα δύο χρόνια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση του δείκτη ΜΕΔ κάτω από το 20%.

Ευάλωτα τα κεφάλαια και η κερδοφορία

Στην έκθεση ο οίκος, σημειώνει ότι τα κεφάλαια και η κερδοφορία παραμένουν ευάλωτα. Τα κεφαλαιακά αποθέματα των κυπριακών τραπεζών έχουν ενισχυθεί έναντι των κανονιστικών απαιτήσεων. Ωστόσο, το μεγάλο δανειακό τους πρόβλημα, που ισοδυναμεί με το 107% του μετοχικού κεφαλαίου, αυξάνει τον κίνδυνο σημαντικών προβλέψεων επηρεάζονται τόσο το κεφάλαιο όσο και την κερδοφορία.

Τα εισοδήματα προ προβλέψεων πιέζονται από στενότερα περιθώρια, περιορισμένη επιχειρηματική ανάπτυξη και ευέλικτο κόστος.

Τονίζεται ότι η βελτίωση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας είναι μια δύναμη. Η χρηματοδότηση των τραπεζών θα επωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη αύξηση των εγχώριων καταθέσεων και τη μειωμένη εξάρτηση τις ξένες καταθέσεις που είναι πιο ευαίσθητες.

«Ενώ η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει εύθραυστη, τα αυξημένα επίπεδα ρευστότητας θα παρέχουν μαξιλάρι για την απορρόφηση πιθανών εκροών», επισημαίνεται.

Η έκδοση χρέους για απορρόφηση ζημιών προς το τέλος του έτους θα υποστηρίξει την εμπιστοσύνη των καταθετών.

Η ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίζει τις τράπεζες είναι περιορισμένη. Οι δύο μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες διατηρούν περιουσιακά στοιχεία ισοδύναμα με περίπου το διπλάσιο του ΑΕΠ, καθιστώντας σημαντική στήριξη από την κυβέρνηση ως απίθανη.

Πηγή: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v