Μεγάλες αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη στις διοικήσεις των δύο μεγάλων συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, που ετοιμάζονται να κάνουν σημαντικές αλλαγές στα διοικητικά τους συμβούλια.
Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να σηματοδοτήσουν νέα εποχή στο εγχώριο τραπεζικό περιβάλλον, πέντε χρόνια μετά που εκπρόσωποι των ξένων μετόχων των δύο τραπεζών ανέλαβαν τα ηνία των διοικήσεων.
Στην Τράπεζα Κύπρου διέρρευσε το περασμένο Σάββατο ότι ο CEO του συγκροτήματος John Hourican προαλείφεται για νέος διευθύνων σύμβουλος της NewDay, ενός πάροχου co-branded πιστωτικών καρτών.
Την είδηση της ενδεχόμενης παραίτησης του κ. Hourican διέρρευσε το SkyNews το οποίο παρέθεσε και λεπτομέρειες των νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων του ιρλανδού τραπεζίτη, για τον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα αποχώρησης από την τράπεζα.
Τον Απρίλιο του 2015 είχε υποβάλει παραίτηση για προσωπικούς λόγους την οποία αργότερα απέσυρε.
Τον περασμένο Αύγουστο στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου, το διοικητικό συμβούλιο ανακοίνωσε την επέκταση του συμβολαίου του κ. Hourican μέχρι τέλος του 2020.
Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη σημερινή ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Τράπεζας και, σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης, ο κ. Hourican αναμένεται να δώσει στην Τράπεζα κάποιους μήνες για εξεύρεση του αντικαταστάτη του.
Η ανανέωση του συμβολαίου του ιρλανδού τραπεζίτη τον Αύγουστο ήρθε παράλληλα με την ανακοίνωση της διοίκησης σε σχέση με την αποχώρηση του μέχρι πρότινος προέδρου της τράπεζας, Josef Ackermann.
Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, τον κ. Ackermann θα διαδεχθεί ο Τάκης Αράπογλου ο οποίος διετέλεσε μεταξύ άλλων πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του ΔΣ της Eurobank, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του ΔΣ της τσιμεντοβιομηχανίας Titan Cement και της ναυτιλιακής εταιρείας Tsakos Energy Navigations. Ο κ. Αράπογλου διετέλεσε επίσης και μέλος του ΔΣ της Τρ. Κύπρου από το 2012 μέχρι το 2013.
Σημειώνεται ότι στις 22 Ιανουαρίου παραιτήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου ο μη εκτελεστικός σύμβουλος Μάικ Σπανός ο οποίος ήταν και πρόεδρος της επιτροπής ανθρώπινου δυναμικού και αμοιβών.
Επίκεινται αλλαγές και στην Ελληνική Τράπεζα
Διοικητικές αλλαγές αναμένονται και στην Ελληνική Τράπεζα καθώς η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας θα φέρει νέους επενδυτές στο μετοχολόγιο της – κάποιους, με σημαντικό ποσοστό.
Ξαφνικά στο προσκήνιο εμφανίστηκε ένα άγνωστο σε πολλούς, επενδυτικό ταμείο το οποίο έχει αγοράσει από το αμερικανικό ταμείο Third Point μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων προτίμησης που κατέχει. Πρόκειται για το 7Q Fund το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στην Κύπρο.
H μητρική εταιρεία, 7Q Financial Services, που έχει άδεια ΚΕΠΕΥ και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διατηρεί και άλλα ταμεία τα οποία επενδύουν στο εξωτερικό.
Η πρόεδρος της ΕΚ, Δήμητρα Καλογήρου, ανέφερε ότι η εν λόγω εταιρεία είναι ΚΕΠΕΥ και δεν έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα την αρμόδια εποπτική αρχή. Επιβεβαίωσε ότι έχει επενδύσει σε διάφορους οργανισμούς στην Κύπρο περιλαμβανομένης και της Ελληνικής Τράπεζας.
Σήμερα κατέχει ένα ποσοστό λίγο πιο πάνω από 3% στην Ελληνική. Εκτιμάται ότι αν εξασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης που έχει αγοράσει από το Third Point, το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΗΒ ενδέχεται να ανέλθει κοντά στο 10%.
Σε μία τέτοια περίπτωση, το 7Q θα καταστεί σημαντικός μέτοχος της δεύτερης μεγαλύτερης συστημικής τράπεζας. Το ταμείο είναι μεγαλομέτοχος στη Δήμητρα Επενδυτική, με ποσοστό 5,3%.
Η Δήμητρα θα διεκδικήσει θέση στο ΔΣ της ΗΒ
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι με τις αλλαγές στη διοικητή δομή της ΗΒ και με την αναμενόμενη αύξηση του ποσοστού του μετοχικού της κεφαλαίου η Δήμητρα θα λάβει θέση και στο ΔΣ της ΗΒ.
Η επενδυτική εταιρεία μέχρι σήμερα δεν είχε εκπροσώπηση στο ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας, παρά το σημαντικό ποσοστό που κατείχε (κοντά στο 10%).
Στο νέο διοικητικό σχήμα της ΗΒ αναμένεται να προστεθεί και η Poppy Sarl, που συνδέεται με την Pimco που θα λάβει μετοχές αξίας €50 εκ., μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο αριθμός θέσεων που θα διατηρήσουν η Third Point και η Wargaming. Η τελευταία φαίνεται να διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού ποσοστού της (25%) στην Ελληνική, ασκώντας τα δικαιώματα που έχει.
Το διοικητικό πάζλ στην Ελληνική αναμένεται να συμπληρωθεί από τους εκπροσώπους της Poppy Sarl, που θα επιδιώξουν να έχουν ουσιαστική παρουσία στο διοικητικό συμβούλιο.
Άγνωστο παραμένει αν θα συνεχίσει να εκπροσωπείται στο ΔΣ η European Bank of Reconstruction and Development, που είχε μέχρι σήμερα γύρω στο 5% των μετοχών της Ελληνικής.
Πηγή: Stockwatch