Kύπρος: Στο Υπουργικό Συμβούλιο τα «χρυσά διαβατήρια»

Η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού το σχέδιο, παρά την κριτική που ασκείται εκτός και εντός Κύπρου, για τον τρόπο που το διαχειρίζεται και για τις ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές του συνέπειες.

Kύπρος: Στο Υπουργικό Συμβούλιο τα «χρυσά διαβατήρια»

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να βρεθούν σήμερα οι αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες των ευρωπαίων για την έκδοση διαβατηρίων σε άτομα με αμφιλεγόμενο μητρώο.

Η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού το σχέδιο, παρά την κριτική που ασκείται εκτός και εντός Κύπρου, για τον τρόπο που το διαχειρίζεται και για τις ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές του συνέπειες.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος του CIPA Μιχάλης Μιχαήλ, το κριτήριο σύμφωνα με το οποίο θα είναι υποχρεωτική από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή η έκδοση θεώρησης εισόδου στην ΕΕ της Schengen Visa, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου.

Πέραν τούτου, θα ενισχυθεί και το due diligence το οποίο ήδη υπάρχει στο υφιστάμενο σχέδιο, με τον υποψήφιο επενδυτή να περνά από έλεγχο δέουσας επιμέλειας από εξειδικευμένο οίκο.

Και αυτό όπως είπε, είναι για να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος να εκδοθεί κυπριακό διαβατήριο σε άτομα που διώκονται ποινικά στη χώρα τους, γεγονός για το οποίο κατηγορήθηκε έντονα η Κύπρος στο παρελθόν και να αποκρούσει τις πιέσεις που δέχθηκε από την Κομισιόν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στο κυπριακό επενδυτικό σχέδιο έκδοσης κυπριακού διαβατηρίου, έναντι επένδυσης.

Το ποσό της επένδυσης παραμένει στα €2 εκ. αν αφορά ακίνητο διότι επί της ουσίας δεν είναι €2 εκ. λόγω της επιβολής του 19% ΦΠΑ, εξήγησε ο κ. Μιχαήλ.

Όπως συμβαίνει και στο σχέδιο που τρέχει, αν τα €2 εκ. επενδυθούν σε άλλο τομέα της οικονομίας τότε ο επενδυτής θα πρέπει να αγοράσει μόνιμη κατοικία άνω των €500 χιλ.

Σημειώνεται ότι ο επενδυτής ο οποίος θα αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο μετά την πάροδο τριών χρόνων θα μπορεί να πουλήσει το ακίνητο που απέκτησε.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε επίσης την εισήγηση του οικονομικού συμβουλίου για δημιουργία ταμείου στο οποίο να μεταφέρεται ένα ποσό για την έρευνα και την καινοτομία και ένα δεύτερο ποσό για την κοινωνική στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, χωρίς όμως να έχει κλειδώσει το ποσό που θα μεταφερθεί στο ταμείο.

Η αρχική πρόταση προνοούσε το ποσό των €150 χιλ. με αναλογία €100 χιλ. στην έρευνα και την καινοτομία και €50 χιλ. για τη στεγαστική πολιτική.

Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης με τους οποίους διαβουλεύθηκε η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση των νέων κριτηρίων, εισηγήθηκαν την καταβολή του ποσού των €80 χιλ. για κάθε αίτηση, πόσο το οποίο να διαθέτει η κυβέρνηση ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο κ. Μιχαήλ, αν και ανέφερε ότι το ποσό διαμορφώθηκε στις €50 χιλ. για την έρευνα και την καινοτομία και άλλες €50 χιλ. στον ΚΟΑΓ, εντούτοις σημείωσε ότι ενδέχεται και πάλι να διαφοροποιηθεί το ποσό ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Το κίνητρο αυτό αποσκοπεί στην ενθάρρυνση για επενδύσεις και σε άλλους τομείς πέραν των ακινήτων. Αν και το ζήτημα των διαβατηρίων θα συζητηθεί εκτενώς σήμερα, είναι άγνωστο αν θα ανακοινωθούν οριστικές αποφάσεις. Μέλη του κοινοβουλίου, όπως ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων, ζήτησαν τα νέα κριτήρια να τεθούν ενώπιον του κοινοβουλίου για έγκριση.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v