Μεγάλες αλλαγές στο χάρτη της παραγωγής ηλιακής ενέργειας συντελούνται τα τελευταία χρόνια, με τους βασικούς παίκτες να ετοιμάζουν ακόμα μεγαλύτερες κινήσεις, που θα ενισχύσουν τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών πάρκων στο ευρύτερο ενεργειακό πλέγμα της χώρας.
Τα φωτοβολταϊκά πάρκα άρχισαν να φυτρώνουν κυριολεκτικά σαν μανιτάρια σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, με δεκάδες αιτήσεις να κατακλύζουν το τμήμα περιβάλλοντος, προκαλώντας παράλληλα και διάφορες περιβαλλοντικές και τοπικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στη StockWatch η ΑΗΚ, που αγοράζει την παραγώμενη ενέργεια, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κύπρο (όλων των τύπων) είναι τώρα της τάξης των 125 MW.
Τα πλείστα από τα υφιστάμενα πάρκα είναι σχετικά μικρής ισχύος αλλά βρίσκονται στα σκαριά πάρκα «μαμούθ» που θα αλλάξουν οριστικά τον χάρτη παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Πολλά μικρά πάρκα.
Τα πλείστα από τα υφιστάμενα πάρκα είναι σχετικά μικρής ισχύος αλλά βρίσκονται στα σκαριά πάρκα «μαμούθ» που θα αλλάξουν οριστικά τον χάρτη παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο με ισχύ 4,4 MW βρίσκεται στο Φρέναρος και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2017.
Φωτοβολταϊκό με ισχύ 3 MW βρίσκονται επίσης στη Δρομολαξιά, το Τσέρι, τους Εργάτες ενώ φωτοβολταϊκά μικρότερης ισχύος υπάρχουν σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Κύπρου.
Το μοναδικό πάρκο της ΑΗΚ είναι το Φωτοβολταϊκό (Φ/Β) Πάρκο Τσερίου, που κατασκευάστηκε το 2014 στο χώρο του Υποσταθμού Ψηλής Τάσης Τσερίου και έχει ισχύ 3MWp.
Γίνονται προσπάθειες να ανεγερθεί το Φ/Β Πάρκο στο Ακρωτήρι Λεμεσού συνολικής ισχύος 20MW και η ΑΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα τοποθετήσει σύντομα φωτοβολταϊκά συστήματα σε όλα τα σχολεία, παρέχει τεχνογνωσία στο αξιόλογο έργο του Πανεπιστήμιου Κύπρου για την ανέγερση και λειτουργία του Φ/Π Απόλλων, παρέχει υποστήριξη στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού για Φ/Β Πάρκο ισχύς 8 MW.
Πέραν των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών συστημάτων, η ΑΗΚ ετοιμάζει φωτοβολταϊκό σύστημα σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή. Η αρχή προχώρησε τον Ιούλιο σε κοινοπραξία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για ανάπτυξη μεγάλων ΦΒ Πάρκων στην περιοχή Αχερά συνολικής ισχύος 66 MW (δυο ΦΠ των 8MW και ένα των 50MW).
Τον Ιούλιο του 2018, υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας, μεταξύ της Αρχής Ηλεκτρικού Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με αντικείμενο την κοινή αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή Αχερά, στον Άγιο Ιωάννη της επαρχίας Λευκωσίας, αφορά τεμάχια της ΙΑΚ συνολικής έκτασης 1928 δεκαρίων. Το έργο θα υλοποιηθεί με στενή συνεργασία της ΑΗΚ και της ΙΑΚ και αποτελείται από δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση θα εγκατασταθούν δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος μέχρι 8MW το καθένα και κατά τη δεύτερη φάση θα εγκατασταθεί ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος περίπου 50MW.
Το νέο έργο αποτελεί έκφραση της στρατηγικής προσήλωσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στην αξιοποίηση των ΑΠΕ. Θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Κύπρο, συμβάλλοντας στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης χιλιάδων νοικοκυριών. Ταυτόχρονα θα έχει σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ.
Επίσης η ΑΗΚ προωθεί το Φ/Β Πάρκο Άγιος Ιωάννης Α, ισχύος 3,5MW (σε συνεργασία με ιδιώτη).
Η ΑΗΚ αναμένει επίσης την απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος στην τροποποιημένη της αίτηση για φωτοβολταϊκό πάρκο σε δύο φάσεις σε γη της Μητρόπολης Λεμεσού στο Ακρωτήρι, συνολικής ισχύος 20 μεγαβάτ. Το έργο προκάλεσε μεγάλες περιβαλλοντικές αντιδράσεις γιατί γειτνιάζει με αυστηρά προστατευμένη περιοχή.
Το μέσο ποσοστό διείσδυσης από ΑΠΕ για το έτος 2017 ήταν 8,4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
ΠΗΓΗ: Stockwatch