Νέα νομικά μέτρα για το χαλούμι εξετάζει η Λευκωσία

Ο υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Αννίτας Δημητρίου, αναφέρει ότι η ακύρωση του εμπορικού σήματος “HALLOUMI” στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Τι εξετάζει η Κύπρος.

Νέα νομικά μέτρα για το χαλούμι εξετάζει η Λευκωσία

Το υπουργείο εμπορίου της Κύπρου σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία και εξουσιοδοτημένους νομικούς συμβούλους στο εξωτερικό εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω νομικών μέτρων κατά της απόφασης του δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για το εμπορικό σήμα του χαλουμιού.

Ο υπουργός ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Αννίτας Δημητρίου, αναφέρει ότι η ακύρωση του εμπορικού σήματος “HALLOUMI” στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί αρνητική εξέλιξη.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το κοινοτικό συλλογικό εμπορικό σήμα “HALLOUMI” της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο είναι εγγεγραμμένο από τις 14.07.2000, ισχύει σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, περιλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ως εκ τούτου, η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα προστασίας του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεπώς τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον παραβατών στη βάση του κοινοτικού συλλογικού σήματος “HALLOUMI”.

Προστίθεται ότι στη βάση σχετικής πρόνοιας (Άρθρο 54) της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, προνοείται η αυτόματη μετατροπή ήδη εγγεγραμμένων ευρωπαϊκών κοινοτικών εμπορικών σημάτων σε εμπορικά σήματα Ηνωμένου Βασιλείου για την ίδια κλάση προϊόντων με ημερομηνία εγγραφής ίδια με ημερομηνία εγγραφής τους στην ΕΕ. Επομένως, σε περίπτωση έγκρισης της συμφωνίας αποχώρησης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να διατηρεί το ίδιο δικαίωμα προστασίας του χαλουμιού.

Επιπλέον, τονίζεται ότι στη βάση των κανονισμών που διέπουν τα εγγεγραμμένα εμπορικά σήματα του υπουργείου, του κυπριακού προτύπου CYS 94/1985 για το χαλούμι και του σχετικού διατάγματος του υπουργού ημερομηνίας 09.07.2014, ουδείς μπορεί να παράγει και πωλεί χαλούμι εκτός από τους εγκεκριμένους από το υπουργείο, παραγωγούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο υπουργός, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία αφορούσαν αποκλειστικά εξαγωγές χαλουμιού, όπου κατά το 2017, ανήλθαν στα €68 εκ. ή 10 χιλιάδες τόνους, διατηρώντας τη σταθερή ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων με αυξήσεις που κυμαίνονται περίπου στο 23-27% ετησίως.

Οι εξαγωγές του προϊόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολο της τελευταίας πενταετίας (2013- 2017) έφθασαν τα €228 εκ.

Οι εξαγωγές κυπριακών γαλακτοκομικών προϊόντων αφορούν εξαγωγές χαλουμιού, οι οποίες ακολουθούν σταθερή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Οι εξαγωγές αυτές πραγματοποιούνται σε 22 ευρωπαϊκές χώρες, σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 80%-85% την τελευταία πενταετία, και άλλες τρίτες χώρες.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών εξαγωγικών προορισμών, πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου που αποτελεί παραδοσιακά τον κυριότερο προορισμό, περιλαμβάνονται η Σουηδία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, κ.ά.

Το χαλούμι εξάγεται επίσης στην Αυστραλία σε ποσοστό 7% περίπου, και σε μικρότερα ποσοστά στη Σαουδική Αραβία (3%), στις ΗΠΑ (2%) και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1%).

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v