Κύπρος: Διχάζει το κοινωνικό πακέτο των 100 εκατ. ευρώ

Οι εργοδότες εντοπίζουν αδυναμία στην συγκρότηση δημοσιονομικού σχεδιασμού για επιτάχυνση της μείωσης του δημοσίου χρέους, ενώ μερίδα των συνδικαλιστών κάνει λόγο για σταγόνα στον ωκεανό και επικρίνει την χθεσινή παρέμβαση του δημοσιονομικού συμβουλίου.

Κύπρος: Διχάζει το κοινωνικό πακέτο των 100 εκατ. ευρώ

Διιστάμενες απόψεις εκφράζουν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για το πακέτο μέτρων ύψους €100 εκ. που συμφώνησαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, και το οποίο περιλαμβάνει αύξηση των χαμηλών συντάξεων, επιδότηση των χρεωστών και φορολογική ελάφρυνση στα καύσιμα.

Οι εργοδότες εντοπίζουν αδυναμία στην συγκρότηση μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού για επιτάχυνση της μείωσης του δημοσίου χρέους, ενώ μερίδα των συνδικαλιστών κάνει λόγο για σταγόνα στον ωκεανό και επικρίνει την χθεσινή παρέμβαση στη StockWatch του δημοσιονομικού συμβουλίου.

Ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις στη StockWatch του προέδρου του δημοσιονομικού συμβουλίου, συμφώνησε ότι «ο κατασκευαστικός τομέας συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας διότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει θετική πορεία κυρίως ως αποτέλεσμα των πωλήσεων σε ξένους μέσω του σχεδίου απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου».

Τόνισε εντούτοις ότι «πρέπει να γνωρίζουμε ότι σταδιακά η ΕΕ θα εισάγει μέτρα στο μέγεθος και στο εύρος των εσόδων που μπορεί να έχει αυτό το κομμάτι μέσα στην οικονομία. Άρα έχοντας υπόψη αυτά τα ενδεχόμενα θα πρέπει να σχεδιάζουμε σωστά τα μέτρα και τις πολιτικές ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ανατροπές και να βιώσουμε αυτά που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν», είπε.

Συμφώνησε επίσης και στη θέση του δημοσιονομικού συμβουλίου ότι «μέρος των πλεονασμάτων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους το οποίο παραμένει πάνω από το 100% του ΑΕΠ».

Πρόσθεσε ότι «μέσα από αυτή τη λογική στέλλεται και το σωστό μήνυμα στο εξωτερικό ότι ακολουθούμε σοβαρή δημοσιονομική πολιτική έτσι θα μας εμπιστεύονται οι ξένοι και θα προσελκύουμε περισσότερες επενδύσεις».

Ο κ. Τσιακκής ανέφερε επίσης ότι αν και δεν τάσσονται κατά της στήριξης των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, εντούτοις «θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή από μέρους της κυβέρνησης στη διαχείριση των πλεονασμάτων που δημιουργούνται από την ανάπτυξη».

Η ΟΕΒ πρώτη μίλησε για rainy day fund

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχαλάκης Αντώνιου δήλωσε στη StockWatchότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς ενώ οποιαδήποτε μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και να έχουν παραγωγικό χαρακτήρα αφού προηγηθεί σοβαρή μελέτη του οικονομικού αντίχτυπου.

Σημειώνει ότι «η ΟΕΒ ήταν η πρώτη που μίλησε για δημιουργία ενός rainy day fund στο οποίο να αποταμιεύει η κυβέρνηση για ώρα ανάγκης διότι δεν πιστεύουμε ότι οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα διατηρηθούν για πάντα επειδή υπάρχουν και οι απρόβλεπτες εξωγενείς απειλές»

Παράλληλα υποστηρίζει ότι αν και υπάρχει ανάπτυξη στον κατασκευαστικό τομέα κάποια από τα εισοδήματα όπως αυτά που προέρχονται από το μέτρο της παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου έναντι επένδυσης €2 εκ. δεν είναι επαναλαμβανόμενα.

Ο κ. Αντώνιου σημειώνει ότι «όλοι οι σοβαροί αναλυτές προβλέπουν ότι οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μετά από μια οικονομική κρίση έχουν την εξήγηση τους. Όταν όμως επέλθει η ομαλότητα στην οικονομική δραστηριότητα η ανάπτυξη δεν θα συνεχιστεί με τους ίδιους ψηλούς ρυθμούς».

Τόνισε ότι «δεν λέμε να μην γίνονται κοινωνικές παροχές αλλά να είναι στοχευμένες και με παραγωγικό χαρακτήρα όπως για παράδειγμα μια μικρή ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που στο σύνολο της θα επιστρέψει στην οικονομία υπό μορφή κατανάλωσης» .

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να εμπίπτει στις πιέσεις των οργανωμένων συμφερόντων του δημόσιου τομέα».

Επιλεκτική ευαισθησία δημοσιονομικού συμβουλίου

Έντονη κριτική ασκεί ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης προς το δημοσιονομικό συμβούλιο υποδεικνύοντας ότι «μιλά μόνο όταν υπάρχει έστω και η ελάχιστη πρόθεση βελτίωσης των κοινωνικών παροχών όμως όταν μεταφέρονται με τις σακούλες εκατομμύρια για να στηριχθούν οι τράπεζες, σιωπά».

Ο κ. Κυρίτσης χαρακτήρισε επίσης τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ σταγόνα στον ωκεανό λέγοντας ότι «τα κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ή συζητούνται στο πλαίσιο των ευρωεκλογών μεταξύ του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ τα οποία μειώνουν ακόμη περισσότερο στη συνείδηση του κόσμου την αξιοπιστία της κοινωνικής πολιτικής».

Κάλεσε την κυβέρνηση να διεξάγει σοβαρό και υπεύθυνο κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. Με κύριο πρόβλημα, όπως είπε, «το πρόβλημα της στέγης διότι η αύξηση των ενοικίων δεν προέκυψε από το πουθενά, είναι αποτέλεσμα του ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης στέγης».

Στο σημείο αυτό επέκρινε και την κυβέρνηση διότι όπως ανέφερε, εδώ και έξι χρόνια δεν εφαρμόζει κανένα στεγαστικό πρόγραμμα ενώ έχει αδρανήσει πλήρως ο οργανισμός χρηματοδοτήσεως στέγης και ο οργανισμός παραχώρησης στέγης.

Προσοχή στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς

Επικαλούμενος τη δήλωση του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι το πακέτο μέτρων που συμφώνησαν τα δύο κόμματα είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας τάχθηκε υπέρ των μέτρων.

Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για τη ρύθμιση που έγινε στο μισθολόγιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

«Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι για το σχέδιο που αφορά το θεσμικό πλαίσιο για την αποκατάσταση του μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα διότι έχουμε και τη διαβεβαίωση του υπουργού οικονομικών ότι είναι στη σφαίρα των δυνατοτήτων της οικονομίας», είπε.

Σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να υπάρξει παρέκκλιση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και διατάραξη των ισορροπιών στην οικονομία με αποτέλεσμα την ανατροπή της πορείας ανάκαμψης και ανάπτυξης».

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v