Χάρης Γεωργιάδης: Στοπ στο σχέδιο Εστία αν ενισχύει τις τράπεζες

«Είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ η οποία είναι η αρμόδια αρχή να εγκρίνει ένα τέτοιο σχέδιο, δεν θα το εγκρίνει εάν προκύπτει ενίσχυση των τραπεζών».

Χάρης Γεωργιάδης: Στοπ στο σχέδιο Εστία αν ενισχύει τις τράπεζες

Τη διαβεβαίωση ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να εγκρίνει το σχέδιο Εστία, εάν μέσα από τις πρόνοιες του προκύπτει ενίσχυση των τραπεζών, εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σχολιάζοντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο τη δήλωση του εφόρου κρατικών ενισχύσεων στη βουλή ότι το σχέδιο Εστία το οποίο ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας, εξυπηρετεί τις ανάγκες των τραπεζών και είναι άδικο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ η οποία είναι η αρμόδια αρχή να εγκρίνει ένα τέτοιο σχέδιο, δεν θα το εγκρίνει εάν προκύπτει ενίσχυση των τραπεζών».

Σημείωσε ότι «η δουλειά του έφορου κρατικών ενισχύσεων δεν είναι να κρίνει εάν το σχέδιο είναι άδικο αλλά εάν προκύπτει δείγμα κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών και αν ισχύει κάτι τέτοιο δεν θα εγκριθεί το σχέδιο», ξεκαθάρισε. Συνέστησε υπομονή λίγες ημέρες που θα «έχουμε την απάντηση της ευρωπαϊκής επιτροπής η οποία θα είναι δεσμευτική και πρέπει να την εφαρμόσουμε», υπέδειξε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι γνώριζε την θέση του εφόρου κρατικών ενισχύσεων πριν πάει το σχέδιο Εστία προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο, εντούτοις, είπε, δεν συμφωνεί ότι ισχύουν αυτά που υποστηρίζει ο έφορος. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη του έφορου κρατικών ενισχύσεων να σταλεί στην ΕΕ το σχέδιο λέγοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για διαβούλευση.

Επανέλαβε ότι το σχέδιο δεν είναι τέλειο, ούτε μπορεί να είναι πλήρως δίκαιο αλλά επιβάλλεται να προχωρήσει για να λυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Φορέας

Κληθείς επίσης να απαντήσει εάν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, είπε ότι «υπάρχει και είναι αυτό που θεσπίστηκε στο τέλος του 2015».

Εξήγησε ότι η Συνεργατική μετά τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα, κατέθεσε την τραπεζική της άδεια και ζήτησε και έλαβε από την Κεντρική Τράπεζα άλλη άδεια διαχείρισης δανείων και περιουσιακών στοιχείων στη βάση πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «σε αυτό το πλαίσιο η πρώην Συνεργατική θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως φορέας διαχείρισης που έχει μετονομαστεί σε Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ). Πιθανώς να χρειαστούν κάποιες επιμέρους αλλαγές στην ώθηση της νομοθεσίας ώστε να στέκεται σε στέρεα θεμέλια ο νέος φορέας. Το σημαντικό είναι ότι θα ακολουθήσουμε τις καλές πρακτικές και το κράτος δεν πρέπει να έχει ανάμειξη, ούτε άμεση, ούτε έμμεση. Δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε πλήρως ότι δεν είναι δουλειά του κράτους να κάνει αναδιαρθρώσεις και να διαχειρίζεται δάνεια», υπογράμμισε.

Ο υπουργός οικονομικών διευκρίνισε ακόμη ότι «τα έσοδα του φορέα θα έρχονται στο κράτος και ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος δεν θα πρέπει το ίδιο το δημόσιο να συμμετέχει και να κάνει την καθημερινή εργασία».

Όσον αφορά τη στελέχωση του φορέα είπε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία από συγκεκριμένο οίκο αναζήτησης εξειδικευμένων στελεχών που θα αποτελέσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο όπως το ζήτησε και η ευρωπαϊκή επιτροπή. Αυτή η διοίκηση δεν θα κάνει τη διαδικασία είσπραξης των δανείων αλλά θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης και ελέγχου της καθημερινής εργασίας που θα κάνει ένας άλλος ιδιωτικός εξειδικευμένος οίκος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι αν και υπάρχουν κάποιες πρακτικές δυσκολίες ο φορέας λειτουργεί, εισπράττει και γίνονται πληρωμές και έρχονται έσοδα που μπαίνουν μέσα στο φορέα. Το πρώτο οκτάμηνο του 2018 έχουν εισπραχθεί €220 εκ. μετρητά ενώ υπήρξαν δαπάνες, λειτουργικά έξοδα και μισθοί €25 εκ. «Αυτό δείχνει μια καλή ένδειξη της δυνατότητας είσπραξης των δανείων», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντά για υποκαταστήματα

Ο υπουργός απάντησε και στις επικρίσεις που δέχθηκε χθες στη βουλή με αφορμή τις αναφορές του για τη μείωση των υποκαταστημάτων της πρώην Συνεργατικής που πέρασαν στα χέρια της Ελληνικής Τράπεζας ότι είναι «αναίσθητος», λέγοντας ότι «μπορεί να είμαι αλλά αυτό αφορά τη σύζυγο μου παρά οποιοδήποτε άλλο και πρόσθεσε ότι έλαβε μήνυμα από στέλεχος της αντιπολίτευσης ότι έχω απόλυτο δίκαιο αλλά δεν τα λέμε αυτά για να μην δυσαρεστήσουμε τους ψηφοφόρους».

«Έχω την άποψη ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να λέμε τις αλήθειες. Το ζήτημα που τίθεται είναι χαρακτηριστικό μιας ευρύτερης νοοτροπίας για το πώς λειτουργούσαν τα πράγματα. Δεν θεωρώ ότι είναι δουλειά της κυβέρνησης ή των κομμάτων να αποφασίζουν που θα υπάρχει υποκατάστημα της τράπεζας. Είναι μια απαράδεκτη πολιτική παρέμβαση στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και δεν είναι επιτρεπτή», επεσήμανε.

Απεύθυνε έκκληση να δουν την ουσία τονίζοντας ότι «παρά τη μείωση που υπήρξε σε σχέση με τον πληθυσμό, αν κάνει κάποιος τη σύγκριση με άλλα κράτη ακόμη και μεγαλύτερα, θα διαπιστώσει ότι εξακολουθούμε να έχουμε πολλά υποκαταστήματα τραπεζών και αυτό σημαίνει αχρείαστο κόστος και επιβάρυνση διότι πρέπει να καταλάβουμε ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται τα λεφτά του καταθέτη. Γι’ αυτό η ενθάρρυνση θα έπρεπε να είναι προς την πλευρά των επενδύσεων εκ μέρους των τραπεζών, στην τεχνολογία ή να λειτουργούν και το απόγευμα για να εξυπηρετούν τον κόσμο και όχι να έχουμε την απαίτηση σε κάθε γειτονιά να έχουμε και ένα κατάστημα τραπεζών».

Σημείωσε ότι «φθάσαμε στο σημείο να ακούσουμε από βουλευτές γιατί να μετακινούνται υπάλληλοι και δεν μένουν εκεί στις τράπεζες της γειτονιάς μας να πηγαίνουμε να μας κερνάει καφέ ο κουμπάρος και πιθανώς να φεύγουμε και με ένα δάνειο χωρίς τις διαδικασίες που πρέπει».

Διευκρίνισε ότι τώρα υπάρχουν πάνω από 400 υποκαταστήματα και ότι με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Ελληνικής Τράπεζας με τη Συνεργατική θα μείνουν μόνο 360, υπενθυμίζοντας ότι κάποτε ανέρχονταν στα 1000 καταστήματα.

ΠΗΓΗ: Stockwatch.com.cy

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v