Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο Σιάμισιη για την «νέα Elpedison»

Πλώρη για μερίδιο 10% στη λιανική. Τα τρία αβαντάζ για την Helleniq Energy από την απόκτηση του πλήρης ελέγχου της εταιρείας. Μέρισμα στους μετόχους το 50% του τιμήματος από τη πώληση της ΔΕΠΑ.

Το σχέδιο Σιάμισιη για την «νέα Elpedison»
Ο διεύθυνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισης

Τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα νέo εύρωστο καθετοποιημένο πόλο στην αγορά ενέργειας με μερίδιο τουλάχιστον 10% στη προμήθεια, ισχυρότερο trading, και νέα ελκυστικά προϊόντα που θα πωλούνται ακόμη και μέσω του δικτύου των πρατηρίων της, σηματοδοτεί για την Helleniq Energy, η απόκτηση του 100% της Elpedison.

Στον απόηχο της εξαγοράς του 50% από την ιταλική Edison έναντι τιμήματος που μπορεί να φτάσει και τα 195 εκατ ευρώ, ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου Ανδρέας Σιάιμισιης, παρέθεσε χθες σε αδρές γραμμές το νέο τοπίο μετά το πρώτο deal και λίγες μέρες πριν το δεύτερο: Αυτό της πώλησης έναντι 200 εκατ. ευρώ του 35% της ΔΕΠΑ στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι θέμα ημερών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΔΣ του Ταμείου συνεδριάζει τη Δευτέρα για να εγκρίνει την αγορά του ποσοστού της Helleniq Energy, το ΔΣ της οποίας αμέσως μετά θα ανάψει επίσης το πράσινο φως. Κλείνουν έτσι μέσα σε λίγες μέρες δύο σημαντικές χρονίζουσες εκκρεμότητες.

Το πρώτο αβαντάζ από τον έλεγχο του συνόλου της Elpedison είναι ότι ενισχύεται η δύναμη πυρός του ελληνικού ομίλου στη λιανική, δυναμώνει το trading και θωρακίζεται απέναντι σε ένα ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Κι αυτό, καθώς η «νέα Elpedison», που σύντομα θα αλλάξει ονομασία, αναβαθμίζεται εντελώς. Αναλαμβάνει όλο το energy management για τον ελληνικό όμιλο, από τη προμήθεια και την ηλεκτροπαραγωγή με ΑΠΕ και φυσικό αέριο μέχρι τις μπαταρίες, την ηλεκτροκίνηση και άλλες νέες τεχνολογίες.

«Δεν πουλάμε την Elpedison. Ούτε την πήραμε για να μείνουμε εδώ που είμαστε, αλλά για να την μεγαλώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι ο στόχος είναι η εταιρεία να πρωταγωνιστήσει σε ένα κλάδο που μεταβάλλεται διαρκώς. Και που ειδικά στην Ελλάδα, ο μετασχηματισμός του βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Το σημείο αφετηρίας και το μείγμα

Το σημείο αφετηρίας απ’ όπου θα ξεκινήσει η «νέα Elpedison», δεν είναι αμελητέο. Τα στοιχεία για τα μεγέθη της φετινής χρονιάς δείχνουν 2,5 TWh ηλεκτροπαραγωγής, κύκλο εργασιών 1-1,5 δισ. ευρώ, EBITDA περί τα 60 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη της τάξης των 20-30 εκατ. ευρώ.

Το φυσικό αέριο θα παραμείνει μέρος τους μείγματος μέσω των δύο υφιστάμενων μονάδων της εταιρείας, 840 MW. Εδώ μένει να φανεί τι θα γίνει με τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη και το FSRU στην ίδια περιοχή, Αποφάσεις για τα δυο projects υψηλού κόστους, αλλά αδειοδοτικά ώριμα, δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Μερίδιο 10% με όπλο το πράσινο portfolio

Το μεγάλο όφελος από τον έλεγχο της Elpedison είναι η δραστηριοποίηση στην αγορά προμήθειας μέσα από ένα σχήμα που ο ελληνικός όμιλος θα ελέγχει κατά 100%. Και μπορεί να απαιτείται ακόμη περίοδος 4-8 μηνών για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση και να οριστικοποιηθεί το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ωστόσο ο κ. Σιάιμισιης περιέγραψε ήδη στις βασικές του γραμμές το σχέδιο για τη νέα εταιρεία.

Αξιοποιώντας τις πάμπολλες συνέργειες, με πρώτη τους αυξανόμενους όγκους φθηνής ενέργειας από το πράσινο portfolio της Hellenic Energy, που έχει «πιάσει» ήδη τα 500 MW και βάζει πλώρη για το 1 GW, η Elpedison θα διαμορφώσει πιο ελκυστικά προϊόντα και τιμολόγια με στόχο να διπλασιάσει σχεδόν το σημερινό της μερίδιο (5,8%) στην προμήθεια. 

«Το αν θα πάμε σε 10%, 20% ή 30% θα το δούμε. Το 2026 πάντως το 10% είναι εφικτό με οργανική ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, κάνοντας συνεχείς αναφορές στο γεγονός ότι το energy management του ομίλου θα γίνεται πλέον κεντρικά. Ειδικά σε μια συγκυρία όπου τα νέα projects ΑΠΕ δεν έχουν πλέον καθεστώς στήριξης και η παραγόμενη ενέργεια πωλείται υποχρεωτικά μέσω διμερών συμβάσεων (PPA) ή στην αγορά.

Οι συνέργειες από το δίκτυο πρατηρίων

Το δεύτερο αβαντάζ αφορά την αξιοποίηση της ευρείας πελατειακής βάσης του ελληνικού ομίλου από τις παραδοσιακές του δραστηριότητες, δηλαδή τα πρατήρια καυσίμων. «Έχουμε πρόσβαση στο 35% της αγοράς των καύσιμων, αν θέλουμε να αυξήσουμε το μερίδιο μας στην λιανική (ηλεκτρισμού) σαφώς και μπορούμε να το πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, υπονοώντας τη διάθεση προϊόντων ρεύματος μέσα από το δίκτυο των ΕΚΟ και BP.

Το ίδιο ισχύει για τη συγκέντρωση κάτω από μια «ομπρέλα» όλων των υπηρεσιών που αφορούν τον εξηλεκτρισμό. Τέτοια είναι η ηλεκτροκίνηση, που μέχρι τώρα παρέχονταν από πολλές και διαφορετικές εταιρείες, όπου η Helleniq Energy έχει ποσοστά συμμετοχής, αλλά δεν της ανήκουν κατά 100%. 

Μέρισμα το 50% από τη πώληση της ΔΕΠΑ

Η τρίτη συνέργεια αφορά τη μεγάλη εικόνα και το κλείσιμο δύο εκκρεμοτήτων από το παρελθόν που χρόνιζαν, (Elpedison, ΔΕΠΑ).

Στη περίπτωση της Elpedison ανοίγει ο δρόμος για τη λήψη αποφάσεων σε κάθε επίπεδο που μέχρι τώρα μπλόκαραν λόγω των διαφορετικών αντιλήψεων των δύο μετόχων της εταιρείας, δυσχεραίνοντας την ευρύτερη πορεία της.

Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, ο κ. Σιάμισιης ανακοίνωσε ότι το 50% του τιμήματος που θα εισπράξει ο όμιλος από το ΤΑΙΠΕΔ, (100 από τα 200 εκατ. ευρώ), θα διατεθεί ως μέρισμα στους μετόχους του. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με την παλαιότερη αποεπένδυση της Hellenic Energy από τον ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Τι είπε για το δεύτερο placement

Αποσυνδέοντας τη συναλλαγή με τα σενάρια για ένα ακόμη placement μετόχων της Hellenic Energy μετά το προηγούμενο του 2023, ο κ. Σιάμισιης διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση που θα λάβουν οι δύο μέτοχοι (ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean), στο χρόνο που εκείνοι θα κρίνουν και ότι στο βαθμό που γνωρίζει δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις στο τραπέζι.

Το τίμημα των μέχρι 195 εκατ ευρώ

Ερωτηθείς τέλος για το τίμημα που κατέβαλε η Helleniq για το 50% της Elpedison (164 εκατ. ευρώ που υπό όρους μπορεί να αυξηθεί έως τα 195 εκατ. ευρώ), o κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι ανταποκρίνεται στις βασικές εκτιμήσεις για την αξία της εταιρείας.

«Δεν πιστεύουμε ότι δώσαμε πολλά χρήματα», όπως είπε, ενώ απαντώντας στη φημολογία ότι οι σχέσεις του ελληνικού ομίλου με την Edison έχουν διαρραγεί, επεσήμανε ότι «συνυπήρξαμε 15 χρόνια, ήταν επιλογή μας να συνεργαστούμε και η σχέση μας με την εταιρεία και προσωπικά με τον CEO της Edison Νίκολα Μόντι παραμένει πολύ καλή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v