Σε αυτή την περίοδο του «λοκντάουν μέσα στο λοκντάουν» κι ενώ η χώρα βρίσκεται στη τελευταία -ίσως- κρίσιμη στροφή πριν την ευθεία της πιο ζεστής ατμόσφαιρας και των εμβολίων, είναι ακατανόητη, πιθανώς και επικίνδυνη, η στάση ορισμένων ειδικών και «ειδικών», που ωραιοποιούν την κατάσταση, ακόμη και κόντρα στα αριθμητικά δεδομένα!
Αναφερόμαστε σε εκείνους που σε τηλεοράσεις και ηλεκτρονικά μέσα σπεύδουν να μιλήσουν για μείωση της σοβαρότητας των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65, κι ακόμη περισσότερο, σε όσους υποστηρίζουν χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, ότι «τα κρούσματα είναι μεν πολλά, αλλά στις ΜΕΘ και στους θανάτους έχουμε μείωση».
Πρόκειται, στην καλύτερη περίπτωση, για κλασικό παράδειγμα της φράσης «κάνω την επιθυμία μου πραγματικότητα»! Διότι τα στοιχεία δεν δείχνουν τίποτα τέτοιο.
Σε ό,τι αφορά τους άνω των 65, θα αρκεστούμε σε μια παραπομπή στο άρθρο του καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη, ο οποίος όχι μόνο διαπιστώνει αυξημένο αριθμό ασθενών της συγκεκριμένης κατηγορίας, στις ΜΕΘ αλλά αποπειράται να δώσει και κάποιες πιθανές εξηγήσεις.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων, αρκεί να κάνουμε μια σύγκριση ανάμεσα στους μέσους όρους των επτά τελευταίων ημερών, που έχουμε τώρα, σε σχέση με τον Νοέμβρη, όταν κορυφωνόταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία από την κυβέρνηση.
Στις 6 Μαρτίου, λοιπόν, αυτός ο μέσος όρος ήταν 2.033 κρούσματα, που αντιστοιχούν στον μέσο όρο κρουσμάτων 7 ημερών που είχαμε (με πολύ λιγότερα όμως τεστ) την 5η Νοεμβρίου, ήτοι 2.043 κρούσματα.
Στις 6 Μαρτίου, ο αντίστοιχος μέσος όρος 7 ημερών στους θανάτους ήταν 33 ενώ στις 5/11 ήταν μόλις… 12!
Τα ίδια δυστυχώς ισχύουν και για τον αριθμό των διασωληνωμένων. Στις 6 Μαρτίου, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ήταν 428 ενώ στις 5 Νοεμβρίου ήταν μόλις 155.
Προφανώς τα μεγέθη δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα, καθώς στα μεγέθη του Μαρτίου έχουμε επίδραση από κρούσματα του Φεβρουαρίου ή και του Ιανουαρίου, ενώ πριν το Νοέμβριο η αντίστοιχη βάση (καθώς ερχόμασταν από το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου, ήταν πιο χαμηλή. Η διαφορά όμως στις «βάσεις» δεν δικαιολογεί τις διαφορές στο αποτέλεσμα.
Από πουθενά δεν προκύπτει ακόμη, δυστυχώς, ούτε μείωση των διασωληνωμένων, ούτε των άνω των 65, ούτε και των θανάτων. Αυτά θα συμβούν βεβαίως, προοδευτικά, με την αύξηση των εμβολιασμών, πλην όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν συμβεί!