Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2021

Δήμος Διονύσου: Τα βαριά ερωτήματα μετά τη καταστροφή της «Μήδειας»

Ζητώ την κατανόηση των αναγνωστών, διότι δεδομένων των προσωπικών βιωμάτων της περασμένης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια» και κατόπιν, θα ασχοληθώ με ένα θέμα που έχει και προσωπική διάσταση, καθώς η οικογένειά μου έμεινε για μέρες χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, αποκλεισμένη οδικώς από το χιόνι και τα πεσμένα δέντρα στα… 20 χιλιόμετρα από το Σύνταγμα.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε τον εμπαιγμό του ανεύθυνου «πινγκ-πονγκ» μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και τις προσπάθειες των πάντων, περιλαμβανομένης και της κεντρικής κυβέρνησης, να αποστασιοποιηθούν από τις ευθύνες τους.

Πρόκειται όμως και για θέμα που επηρέασε ουσιαστικά τη ζωή και τη καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Βόρεια και Ανατολική Αττική, με επίκεντρο τις δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του Δήμου Διονύσου, που με πολικές θερμοκρασίες, γύρισαν, μερικοί για έξι ολόκληρες μέρες, στο… 1900!

Για τις ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ, σε όλο το Βόρειο τμήμα της Αττικής, ο υπογράφων αναφέρθηκε ήδη δύο φορές στα κείμενα «Κάποιοι πρέπει να πάνε σπίτι τους» και «Οι ανύπαρκτοι του ΔΕΔΔΗΕ, τα…ψίχουλα και τα έγγραφα της πλάκας».

Πέρα όμως από τις τεράστιες ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ για το ρεύμα, ο Δήμος Διονύσου οφείλει να απαντήσει ΑΜΕΣΑ και ΔΗΜΟΣΙΩΣ σε μια σειρά βαριά ερωτήματα, καθώς μετά τα όσα συνέβησαν, είναι πράγματι «ώρα για μηνύσεις και αγωγές» κατά διαφόρων «ανευθυνο-υπεύθυνων», όπως σημειώνουν διάφοροι κάτοικοι της περιοχής, με αποτέλεσμα να κυοφορούνται ήδη ομαδικές νομικές κινήσεις.

1) Τι προετοιμασία έγινε για τη «Μήδεια». Ποιο ήταν το σχέδιο της πολιτικής προστασίας του Δήμου και ποιοι το κατάρτισαν; Να το παρουσιάσει να το δουν οι δημότες. Αν ΔΕΝ υπάρχει γραπτό σχέδιο καταχωρημένο, τότε πολύ απλά δεν υπήρχε σχέδιο! Υπήρχαν... παρόλες.

2) Αν προμηθεύτηκε έγκαιρα αλάτι, τι ποσότητες, πόσες αλατιέρες έβγαλε και πού. Πόσα εκχιονιστικά; Ποιος κρατούσε και ήλεγχε τα δρομολόγια;

3) Γιατί κόπηκε το νερό, όταν κόπηκε το ρεύμα; Πόσα αντλιοστάσια έχουν γεννήτριες και πόσα όχι και ΓΙΑΤΙ όχι, εφόσον είναι ζωτικές υποδομές;

4) Είναι αληθής η πληροφορία ότι δεν υπήρχε αρκετό πετρέλαιο για τις γεννήτριες και αλάτι για τις αλατιέρες; Αν είναι αληθής, ποιος έχει την ευθύνη;

5) Να παρουσιάσει την αλληλογραφία με τον ΔΕΔΔΗΕ όπως έκανε εν μέρει ήδη ο Δήμος Κηφισιάς, για να γνωρίζουν οι δημότες αν τουλάχιστον από την πλευρά του Δήμου Διονύσου είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για κοπή/κλάδεμα δέντρων γύρω από τα καλώδια και τους στύλους ηλεκτροδότησης, που όντως από πλευράς υλοποίησης είναι στην απόλυτη αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό όμως δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση το ερώτημα για τις νομικές ενέργειες που έπρεπε να κάνει ο Δήμος, εφόσον έβλεπε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ανταποκρίνεται σε τόσο σοβαρό (χειμώνα και καλοκαίρι) θέμα.

6. Για ποιο λόγο χάθηκε κάθε επικοινωνία με τον Δήμο αυτές τις μέρες; Αν κόπηκε το ρεύμα, γιατί δεν έχει το «στρατηγείο» του Δήμου γεννήτρια; Γιατί εκείνοι που έδωσαν τα κινητά τους και από αυτόν εδώ τον τόπο καταγγέλλονται ότι δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα;

Εντέλει, πώς είναι δυνατόν να μιλάει ένας Δήμος για προετοιμασία, όταν δεν μπορεί καν να έχει εναλλακτικές για να επικοινωνεί σε ώρες ανάγκης με τους δημότες και κλείνει το Δημαρχείο; Όταν δηλώνει ότι... έσπασε(!) το τηλεφωνικό κέντρο κι αλλά εντελώς φαιδρά;

7. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά σε ένα Δήμο με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση και μπορεί να επωφελείται από πλειάδα κρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων;

Αναμένοντας τις επίσημες απαντήσεις, όμως, έχει ενδιαφέρον να δούμε τα στοιχεία που συνέλεξε ο συνάδελφος Κώστας Δεριζιώτης, κάτοικος Διονύσου, όπως ο ίδιος τα κατέγραψε στο Facebook, ακολουθώντας την αρίθμηση των ερωτημάτων που έθεσα:

«Λοιπόν Papanikolaou George να σου απαντήσω για όσα γνωρίζω ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΣ, αλλά και όσα είδα:

1. Προετοιμασία μηδενική, εκτός από τις δηλώσεις δημάρχου, αντιδημάρχου κ.λπ. ότι ο Δήμος είναι πανέτοιμος (sic). Την Τετάρτη αφού βγήκα από τον αποκλεισμό έρποντας και περπάτησα έως το κέντρο, βρήκα το δημαρχείο ΚΛΕΙΔΑΜΠΑΡΩΜΕΝΟ. Γιατί; Γιατί δεν είχε ρεύμα. Το "στρατηγείο" ήταν κλειστό και δεν υπήρχε ούτε μια ανακοίνωση για να ξέρουν οι δημότες πού να απευθυνθούν. Για γεννήτρια ούτε λόγος. Πήγα στο πνευματικό κέντρο, όπου μου είπαν ότι το στρατηγείο ήταν εκεί: δυο γραμματείς και ο εξαιρετικός κύριος που είναι υπεύθυνος για τον Αγιο Στέφανο, δηλαδή 3 άνθρωποι προσπαθούσαν να διαχειριστούν την κρίση...

Έμεινα δύο ώρες εκεί.

Ο δε δήμαρχος την Τρίτη το βράδυ, όταν είχε τελειώσει η χιονόπτωση, έλεγε δημόσια ότι θα χιονίσει πιο πολύ το βράδυ από τις προηγούμενες ημέρες.

2. Δεν γνωρίζω αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν ήξεραν πού έπρεπε να πάνε, ούτε καν πού υπάρχουν ευπαθείς ομάδες. Ο εφημέριος της Κοιμήσεως Θεοτόκου έδωσε στη διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος λίστα και αυτή πήγαινε πόρτα πόρτα πεζή να δει αν ζουν.

3. Όχι μόνο δεν υπάρχουν γεννήτριες αλλά ούτε καν σχέδιο για το πώς μεταφέρονται και πού μπαίνουν. Στον Αγιο Στέφανο δε δεν γνωρίζουν ούτε καν τις σωληνώσεις και τις διαδρομές. Ο λόγος που στην Αγίας Παρασκευής (σ.σ. δρόμος και περιοχή του Δήμου) πήραμε νερό δυο μέρες μετά ήταν ότι δεν μπορούσαν να ανεβάσουν τη γεννήτρια στο αντλιοστάσιο.

4. Πετρέλαιο για γεννήτριες, ποιες γεννήτριες... πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν γεννήτριες (σ.σ. και ότι…κλάπηκαν!)

6. Τα κινητά απαντούσαν κάποιες φορές, λογικό όταν ήταν 2 για δεκάδες χιλιάδες δημότες.

Το τηλ. κέντρο ήταν εκτός λειτουργίας ενώ εδώ και πολλούς μήνες ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ έτσι κι αλλιώς.

Αυτά τα ολίγα και αναμένω και εγώ επίσημη ενημέρωση

Εάν δεν υπάρξει, είναι εύκολο με εισαγγελική παραγγελία να δοθούν σε όποιον έχει έννομο συμφέρον

Η ιστορική δήλωση του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη στο MEGA: «Εμένα γιατί με ρωτάτε»!!!

Ανεξαρτήτως λοιπόν πολιτικών και δημοτικών πεποιθήσεων, εάν δεν απαιτήσουν τώρα οι δημότες ορισμένα πράγματα, μετά τα ασύλληπτα φαινόμενα που είδαμε την εβδομάδα που πέρασε, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και της επόμενης καταστροφής! Του εμπαιγμού και της περιφρόνησης των «αρμοδίων», που κρύβονται πίσω από τις υπερπροσπάθειες κάποιων λίγων και των εθελοντών!

Διότι πράγματι θα ήταν λάθος να μην αναφερθούμε στην υπερπροσπάθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και των εθελοντών της ευρύτερης περιοχής, όπως επίσης και σε μέλη της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και σε απλούς δημότες, που βοήθησαν ο ένας τον άλλο, τους γείτονέ τους, αλλά και ευπαθή άτομα που έχρηζαν άμεσης βοήθειας. Όπως και στα συνεργεία, στους απλούς εργαζόμενους, στους εναερίτες και στους εργολάβους του ΔΕΔΔΗΕ, που ακόμη και την Κυριακή το βράδυ, πέντε ημέρες μετά το τέλος της «Μήδειας», ήταν στην περιοχή και δούλευαν να κόψουν κλαδιά και δέντρα, να ενώσουν γραμμές.

Τέρμα όμως στο «κρυφτούλι» των ανίκανων και ανεύθυνων δήθεν «στρατηγών», που καλύπτονται πίσω από τις πλάτες όλων των παραπάνω, είτε είναι αιρετοί είτε διορισμένοι. Πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

ΥΓ: Από τα πολυάριθμα τηλέφωνα που πήρα σε δημοτικές υπηρεσίες και κινητά ψάχνοντας «αρμοδίους» τις 2-3 πρώτες μέρες της «Μήδειας», μόνο ένας, ο αντιδήμαρχος Στέφανος Κριεμάδης, πήρε πίσω, έστω αρκετές ώρες μετά! Εκνευρισμένοι και οι δύο από τα γεγονότα, η συζήτησή μας δεν ήταν και η καλύτερη, πλην όμως έδειξε το ενδιαφέρον του, μέσα στο βράδυ, να δει τι ενδεχομένως χρειαζόταν ένας δημότης του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v