Πάλι σε πρώτο ρόλο ο Nasdaq στην πτώση

Τρίτη διαδοχική πτώση στη Wall. Νέες πιέσεις για τον τεχνολογικό κλάδο. Κάτω από τις 4.000 μονάδες ο Nasdaq με εβδομαδιαίες απώλειες 3%. Πτώση 1,2% για Facebook και 1,6% για Yahoo. Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της JP Morgan. Εβδομαδιαία άνοδος 2,6% για πετρέλαιο και 1,2% για χρυσό.

Πάλι σε πρώτο ρόλο ο Nasdaq στην πτώση

Για πρώτη φορά κάτω από τις 4.000 μονάδες ο Nasdaq από τις 3 Φεβρουαρίου. 

Νέες πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street –τούτη τη φορά πιο ήπιες- μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου της JP Morgan.

Αναλυτικά η μετοχή της JP Morgan υποχώρησε 3,6% καθώς τα καθαρά κέρδη του ομίλου στο α' τρίμηνο μειώθηκαν 19% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο τεχνολογικός κλάδος που την Πέμπτη δέχτηκε ισχυρές πιέσεις (βουτιά 3% για Nasdaq), σήμερα η πτώση συνεχίστηκε αλλά χωρίς υπερβολές. Ειδικότερα η μετοχή της Facebook υποχώρησε 1,2%, της Yahoo 1,6% και της Amazon 1,6%.

Στον αντίποδα ο τίτλος της τραπεζικής Wells Fargo ενισχύθηκε 0,8% μετά την αύξηση κατά 14% στα καθαρά κέρδη τριμήνου. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές κάθε τρίμηνο όλο και λιγότεροι δανειολήπτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,89% στις 16.026,75 μονάδες, ο S&P έκλεισε με πτώση 0,95% στις 1.815,69 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,34% στις 3.999,73 μονάδες.

Εβδομαδιαία πτώση 2,3% για Dow και 3% για Nasdaq.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Charles Schwab Corp., Randy Frederick, οι τελευταίες εξελίξεις υπενθυμίζουν στους επενδυτές ότι οι αγορές δεν πάνε ποτέ μόνο πάνω. Ενώ μακροπρόθεσμα η τάση είναι θετική, είναι λογικό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα.»

Στο οικονομικό πεδίο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννιά μηνών. O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ανήλθε στις 82,6 μονάδες από 80 μονάδες το Μάρτιο.

Σε διεθνές επίπεδο παραμένουν οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μπορεί να εμποδιστεί εάν η Μόσχα μειώσει τη ροή προς την Ουκρανία λόγω των απλήρωτων τιμολογίων. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως μέσο εκβιασμού.

Στη Μόσχα ο χρηματιστηριακός δείκτης MICEX υποχώρησε 0,23% ενώ στην Ουκρανία το χρηματιστήριο «εκτοξεύτηκε» 2,8%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,22 δολ. με πτώση 3,5% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 0,4% στα 24,82 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε με μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3877. Σημειώνεται ότι το δολάριο σημείωσε εβδομαδιαία πτώση 1,2% έναντι του ευρώ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,62%. Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς έχει χάσει 11 μονάδες την τελευταία εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,45% στα 103,84 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 1.319 δολ./oz, καταγράφοντας ωστόσο εβδομαδιαία άνοδο 1,2%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v