Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή πιέσεων στη Wall -Πτώση ευρωαγορών

Δεν καταφέρνει η Wall να επεκτείνει την άνοδο της προηγούμενης -σπάνιας τελικά- κερδοφόρου συνεδρίασης και οι φόβοι χρεοκοπίας της GM επαναφέρουν αρνητικό κλίμα. Εντονες πιέσεις στις ευρωαγορές, παρά τις μειώσεις επιτοκίων.

Δεν καταφέρνει η Wall να επεκτείνει την άνοδο της προηγούμενης –σπάνιας- κερδοφόρου συνεδρίασης και οι φόβοι για την βιωσιμότητα της General Motors επαναφέρουν το αρνητικό κλίμα.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,92% στις 6.744 μονάδες, ο S&P 2,2% στις 697 μονάδες, και ο  Nasdaq 1,74% στις 1.330 μονάδες.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε χθες υψηλότερα μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, κυρίως χάρη στις φήμες ότι η Κίνα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην εθνική οικονομία, βοηθώντας την ασιατική χώρα να λειτουργήσει ως «δεκανίκι» για τις δυτικές οικονομίες.

Σήμερα ωστόσο, ο Κινέζος πρόεδρος Wen Jiabao διασκέδασε αυτές τις φήμες, επαναφέροντας απλώς στο προσκήνιο το υπάρχον κινεζικό «πακέτο» στήριξης.

Πάντως ο σύνθετος δείκτης στη Σαγκάη κατάφερε να «χτίσει» σήμερα πάνω στα χθεσινά κέρδη, μολονότι η εικόνα στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές διαμορφώθηκε πτωτική.

Αρνητική παραμένει η εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις γενναιόδωρες μειώσεις επιτοκίων τόσο στην Βρετανία (στο 0,5%) όσο και την ευρωζώνη (στο 1,5%).

Από το στατιστικό μέτωπο στις ΗΠΑ, η εικόνα είναι μικτή, με την μείωση των αιτήσεων επιδόματος από νέους ανέργους από την μια πλευρά αλλά την δραματική μείωση της παραγωγικότητας από την άλλη.

Την επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνει ιδιαίτερα η δυσμενής εκτίμηση των ορκωτών λογιστών της βιωσιμότητα της General Motors, που διολισθαίνει 14% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Πτωτικά κινούνται και οι τραπεζικές μετοχές, μετά το επιφυλακτικό outlook της Moody's για την Wells Fargo και την J.P. Morgan Chase (-12%)και η μετοχή της Citigroup (-6%), της αλλοτινής ισχυρότερης τράπεζας των ΗΠΑ, οδεύει προς το 1 δολάριο (-7% στα 1,05 δολ.)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v