Με θετικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική αγορά με τους επενδυτές αναμένουν απτά στοιχεία προόδου στην εμπορική κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα.
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,62% στις 39.847 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,87% στις 17.012 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,3% στις 5.445 μονάδες.
Οι δείκτες σημείωσαν ισχυρά κέρδη την Τετάρτη, με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο άνω του 1% και τον Nasdaq να κλείνει 2,5% υψηλότερα.
Οι μετοχές έλαβαν ώθηση από τις ελπίδες ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας υποχωρούν. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να ακολουθήσει μια λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση στις εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ έχουν την «ευκαιρία για μια σπουδαία συμφωνία» στο εμπόριο.
Αλλά οι προσδοκίες των επενδυτών για κάποια απτή ένδειξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων έχουν διαψευστεί. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι δεν έχουν διεξαχθεί εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εμπορίου Χε Γιαντόνγκ να προσθέτει ότι «όλα όσα λέγονται» σχετικά με την πρόοδο στις διμερείς συνομιλίες δεν ισχύουν. Ο εκπρόσωπος ζήτησε επίσης την ακύρωση των «μονομερών» δασμών.
«Αν και είναι ενθαρρυντικό να ακούγεται ένας πιο θετικός τόνος για τους δασμούς από την κυβέρνηση, οι μετοχές εξακολουθούν να κινούνται σε περιορισμένο εύρος τιμών, καθώς ο απώτερος στόχος για τις αγορές είναι είτε η αντιστροφή των δασμών είτε σημαντικές εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε αναλυτής στο CNBC. «Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να τελειώσουν οι διορθώσεις και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια διόρθωση δεδομένης της ταχύτητας των μειώσεων», πρόσθεσε.
Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 9,2% μετά από άνοδο 0,9% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 2%.
Εξαιρουμένης της κατηγορίας των μεταφορών, οι νέες παραγγελίες παρέμειναν αμετάβλητες.
Η αξία των παραγγελιών δομικών κεφαλαιουχικών αγαθών, στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα αεροσκάφη και ο στρατιωτικός εξοπλισμός, ενισχύθηκε 0,1%.
Οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν 5,9% σε μηνιαίο επίπεδο τον τρίτο μήνα του 2025 στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 4,02 εκατ. μονάδων, έναντι 4,27 εκατ. τον Φεβρουάριο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στις 4,12 εκατ. μονάδες.
Εν τω μεταξύ, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 403.700 δολάρια, 2,7% υψηλότερα σε σχέση με τον περυσινό Μάρτιο.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent καταγράφει άνοδο 1% στα 66,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί άλμα 1,5% στις 3.342 δολάρια ανά ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,13 δολ./ευρώ.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται 6 μονάδες χαμηλότερα, στο 4,33%.