Απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε τον Ιανουάριο μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν που προέβλεπαν οι αναλυτές, επαναφέροντας τις ανησυχίες ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σύντομα σε μειώσεις επιτοκίων.
Ο Dow Jones υποχωρεί 0,4% στις 44.412 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,01% χαμηλότερα στις 19.647 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,21% στις 6.055 μονάδες.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3% τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,9%. Τον Δεκέμβριο ο δείκτης είχε σημειώσει άνοδο 2,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, αρκετά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο κατά 0,3%. Τον Δεκέμβριο είχε ενισχυθεί σε μηνιαία βάση 0,4%.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 3,3% σε ετήσια βάση έναντι 3,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,4% αντί για 0,3 που ανέμεναν οι αναλυτές.
«Θέτει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο το αν η Fed θα μειώσει ή δεν θα μειώσει τα επιτόκια στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αλλά τώρα βάζει στο τραπέζι η επόμενη κίνηση να είναι αύξηση», δήλωσε στο Reuters ο Άλεξ Κόφεϊ, υπεύθυνος επενδυτής στρατηγικής στην Charles Schwab. «Φέρνει πάλι όλες τις επιλογές στο τραπέζι και μεταθέτει για αργότερα τη συζήτηση για μειώσεις» πρόσθεσε.
Στο ταμπλό, η Lyft βουτάει 13% μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων τριμήνου που ήταν χειρότερα των προβλέψεων.
Άλμα 11% πραγματοποιεί η μετοχή της CVS Health, μετά την ανακοίνωση κερδών τέταρτου τριμήνου που ήταν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.
H μετοχή της Titan America υποχωρεί 1% στα 16,2 δολάρια.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent υποχωρεί 1,5% στα 75,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,5% στα 2.917 δολάρια ανά ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,035 δολ./ευρώ.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάσσεται 10 μονάδες βάσης στο 4,64%.