Μεικτά πρόσημα στη Wall Street

Η βουτιά της Alphabet κατά 5% πιέζει τον Nasdaq. Aπώλειες 10% για την AMD. Στο 4,45% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ ο χρυσός. Υποχωρεί στα $75 το Brent.

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη καθώς ο τεχνολογικός δείκτης δέχεται πιέσεις μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου των Alphabet και AMD.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,08%, ο Nasdaq υποχωρεί 0,5%, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,1%.

Η Alphabet βουτάει 8% καθώς τα έσοδα της μονάδας cloud απογοήτευσαν τους επενδυτές, οι οποίοι αντέδρασαν αρνητικά και στην ανακοίνωση του CEO Σουντάρ Πιτσάι ότι ο τεχνολογικός κολοσσός  θα επενδύσει 75 δισ. ευρώ φέτος σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.

«Ενώ ορισμένοι επενδυτές μπορεί να ήλπιζαν ότι η Silicon Valley θα ήταν προσεκτική στον απόηχο της προόδου που έχει σημειώσει η Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, συμβαίνει το αντίθετο», δήλωσε στο Reuters ο Γιόχεν Στανζλ, επικεφαλής αναλυτής  της CMC Markets.

Η μετοχή της AMD βουλιάζει 9,7% αφού η διευθύνουσα σύμβουλος Λίζα Σου είπε ότι οι πωλήσεις των data centers της εταιρείας το τρέχον τρίμηνο -ένας δείκτης για τα έσοδά της από AI- θα μειωθούν περίπου 7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η μετοχή της Uber υποχωρεί 5,5% καθώς υποβάθμισε τις προβλέψεις για τις κρατήσεις το τρέχον τρίμηνο και ανακοίνωσε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη.

«Το guidance από πολλές από τις μεγάλες εταιρείες ήταν απογοητευτικό και απειλεί τις προσδοκίες για αύξηση των κερδών φέτος», δήλωσε ο Ρόμπερτ Πάβλικ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Dakota Wealth Management.

Η μετοχή της Apple σημειώνει πτώση 2,1%, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg News ότι η αντιμονοπωλιακή αρχή της Κίνας προετοιμάζεται για πιθανή έρευνα στην εταιρεία. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν βιάζεται να μιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για να προσπαθήσει να εκτονώσει ένα νέο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο αξιωματούχος της Fed Τόμας Μπάρκιν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να κλίνει προς νέες μειώσεις επιτοκίων φέτος, αλλά επισήμανε την αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο των νέων δασμών, τη μετανάστευση και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε περίπου 25% τον Δεκέμβριο στα 98,4 δισ. δολάρια. Το έλλειμμα τον Νοέμβριο ήταν 78,9 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 3,5% στα 365 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 2,6% στα 266,5 δισ. δολάρια τον τελευταίο μήνα του 2024.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent διολισθαίνει 1,1% στα 75,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει νέα άνοδο στο επίπεδο-ρεκόρ των 2.890 δολαρίων ανά ουγκιά. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βουτάει 6 μονάδες βάσης στο 4,45%. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει απώλειες έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,041 δολ./ευρώ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v