Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Kέρδη με 8 στα 8 για τον Dow Jones

Εκλεισε μια εβδομάδα κερδών, με παραφωνία της Παρασκευής τις απώλειες για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, στη σκιά των στοιχείων που μαρτυρούν βουτιά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Κατρακύλησε η τιμή του πετρελαίου, άλμα για τον χρυσό.

Wall Street: Kέρδη με 8 στα 8 για τον Dow Jones

Μεικτά πρόσημα κατέγραψε η Wall Street, ωστόσο τις εντυπώσεις έκλεψε η όγδοη συνεχόμενη άνοδος για τον κύριο βιομηχανικό δείκτη.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,32% στις 39.512 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,16% στις 5.222, μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε οριακή πτώση 0,03% στις 16.340 μονάδες.

Φρένο στις ταχύτητες του ράλι πάτησαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη βούτηξε σε χαμηλό έξι μηνών. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν βούτηξε στις 67,4 μονάδες από 77,2 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 76,2 μονάδες.

Τα στοιχεία θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι «ο πληθωρισμός δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Brian Nick, αναλυτής στη Macro Institute. Η πορεία μείωσης επιτοκίων της Fed θα επηρεαστεί περαιτέρω από το πόσο θα επιβραδυνθούν οι καταναλωτικές δαπάνες και οι προσλήψεις, πρόσθεσε. 

Οι επενδυτές ήταν πιο αισιόδοξοι τον τελευταίο καιρό αφού η Fed προεξόφλησε ότι η επόμενη κίνηση δεν θα είναι αυξητική, υποδεικνύοντας ένα ανώτατο όριο στα επιτόκια, που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε άνοδο για τις μετοχές. Μια σεζόν ισχυρών εταιρικών κερδών, καθώς και ορισμένα πιο ήπια δεδομένα για την εργασία, ενίσχυσαν επίσης την προσδοκία για μείωση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας τις προοπτικές των μετοχών.

Οι περιφερειακοί πρόεδροι της ομοσπονδιακής τράπεζας Neel Kashkari (Μινεάπολη) και Austan Goolsbee (Σικάγο) δήλωσαν ότι ακολουθούν υπομονετική προσέγγιση στη νομισματική πολιτική, καθώς σταθμίζουν τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

«Είμαι σε κατάσταση αναμονής. Ας πάρουμε πολλά περισσότερα δεδομένα για να δούμε αν ο πληθωρισμός πρόκειται να συνεχιστεί ή αν καθυστερεί», είπε ο Kashkari στο CNBC. «Όλοι δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό» στον στόχο του 2% της Fed.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Dow κέρδισε 2,1%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq ενισχύθηκαν 1,8% και 1%, αντίστοιχα.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent υποχώρησε 1,1% στα 82,9 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός έκανε άλμα 1,2% στα 2.370 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ, ενώ υποχώρησε έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,077 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,50%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v