Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aρνητικά πρόσημα στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος γυρίζουν και οι Nasdaq και S&P 500 μετά τα στοιχεία για τη μεταποίηση. Σε νέο ρεκόρ ο χρυσός. Στο 4,32% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ενισχύεται το δολάριο. Πάνω από τα $84 το αργό. Βουτάει 20% η Trump Media.

Aρνητικά πρόσημα στη Wall Street

Πτώση καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα καθώς τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποίηση δημιουργούν ερωτήματα για το πότε θα μειώσει τα επιτόκια η Fed.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,62% στις 39.560 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,11% στις 16.360 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,29% στις 5.239 μονάδες.

O δείκτης προσωπικών καταναλωτικών αγορών (PCE) τον οποίο παρακολουθεί η Fed για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής αυξήθηκε κατά 0,3% τον Φεβρουάριο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,4%. Η έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή αύξησε τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων, με τις αγορές να δίνουν πιθανότητα 66% για μια μείωση 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο, έναντι 55% μία ημέρα πριν τη δημοσίευση των στοιχείων. 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «εναρμονίζονται με ό,τι θα θέλαμε να δούμε». 

Ωστόσο, τα στοιχεία για τη μεταποίηση που δημοσιεύτηκαν μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης καταδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή παρά τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed, ενισχύοντας τα σενάρια ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να περιμένει να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει το 2% προτού προχωρήσει στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει κέρδη 1,2% στα 84,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,8% στα 2.253 δολάρια ανά ουγκιά, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μεγάλη άνοδο έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,074 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται 11 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 4,32%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Trump Media βουτάει 20%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v