Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη πτώση στη Wall Street μετά το ράλι

Εξισορρόπηση των κερδών της περασμένης εβδομάδας. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,59%. Η τιμή του αργού ενισχύθηκε μόλις 0,07% στα 71,8 δολ., παρά το γκάζι στην αρχή της συνεδρίασης. Ελπίδες ότι η ύφεση θα καθυστερήσει.

Ελεγχόμενη πτώση στη Wall Street μετά το ράλι

Σημειώνοντας ήπιες απώλειες, η Wall Street έκοψε φόρα μετά τo ράλι των προηγούμενων ημερών που ώθησε τον S&P 500 στην καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτιο και στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,59% στις 33.562,86 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,20% στις 4.273 μονάδες και o Nasdaq, που την προηγούμενη εβδομάδα έπιασε υψηλό αντίστοιχο του Απριλίου 2022, κατηφόρισε 0,09% στις 13.229 μονάδες.

Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο σημείωσε οριακή υποχώρηση, με απόδοση στο 3,692%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού ενισχύθηκε μόλις 0,07% στα 71,8 δολ., παρά το γκάζι στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ η τιμή του χρυσού κινείται ανοδικά 0,41% στα 1.977 δολ. ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε ελαφρώς 0,04% έναντι του ευρώ και ενισχύθηκε 0,16% έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται σε 1,0714 δολ./ευρώ.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αφού η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τον Ιούλιο, ύστερα από μια επεισοδιακή συνάντηση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, κατά την οποία ο όμιλος αποφάσισε να εμμείνει στους υφιστάμενους στόχους για την παραγωγή του 2023.

Η Intel υποχώρησε περισσότερο από 4% καθώς η Apple αποκάλυψε ένα νέο τσιπ, ενώ η Nvidia απέσυρε τις ανησυχίες μετά την πρόσφατη άνοδό της. JPMorgan Chase και Goldman Sachs συνέβαλαν επίσης στις απώλειες, καθώς «ταλαιπωρούνται» από την είδηση ότι οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις σε μεγάλες τράπεζες.

Οι αγορές «φρενάρουν μετά το ράλι της Παρασκευής», δήλωσε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στον Όμιλο Carson. «Ηταν μια πολύ αδύναμη ημέρα, κάτι που δεν είναι κακό καθώς μαζεύονται μερικά από τα μεγάλα πρόσφατα κέρδη».

Την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας τροφοδότησε τόσο η συμφωνία-θρίλερ για τη διευθέτηση του αμερικανικού χρέους όσο εντέλει και η αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ στο 3,7% έναντι 3,4% τον προηγούμενο μήνα, σε μια θετική ένδειξη για τους επενδυτές, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για προσωρινή -έστω- παύση του επιθετικού κύκλου αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, δείχνοντας ότι η πολυαναμενόμενη ύφεση μπορεί να καθυστερήσει. 

«Αυτό που κάνει η αγορά είναι ό,τι πρέπει, αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμη και το μεγάλο ζήτημα είναι η Fed», δήλωσε ο Mohamed El-Erian στο «Squawk Box» του CNBC.

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz σημείωσε ότι ενώ οι μεγάλοι φόβοι για το χρέος και οι τράπεζες έχουν εκτονωθεί, αυτό που ακολουθεί εξαρτάται από τον στόχο της Federal Reserve για μείωση του πληθωρισμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v