Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν οι αγοραστές στη Wall Street

Νέα άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με την Intel να σημειώνει «άλμα» 4%. Προβληματίζουν οι εξελίξεις στην First Republic Bank (-43%). Στο 3,44% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Επιμένουν οι αγοραστές στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα και στην μέτρηση του πληθωρισμού.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,80% ή 272 μονάδες στις 34.098, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,83% στις 4.169 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,69% στις 12.226 μονάδες.

Τον Απρίλιο ο Dow Jones κέρδισε 2,5% (η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Ιανουάριο) και ο S&P 500 1,5%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+4%) και Walt Disney (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των IBM (-0,8%) και Amgen (-0,7%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, χαμηλότερα κινήθηκε σε ετήσια βάση ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 4,2% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, έναντι ανόδου 5,1% τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 4,6% σε ετήσια βάση από 4,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 4,5%. Σε μηνιαία βάση ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 0,3%, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Amazon μπορεί να ανακοίνωσε μεγαλύτερα των αναμενόμενων έσοδα στο τρίμηνο, ωστόσο προβλημάτισε η επιβράδυνση στο τμήμα cloud της Amazon Web Services. Ειδικότερα, τα έσοδα στο α’ τρίμηνο ανήλθαν στα 127,4 δις. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 124,5 δισ. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,2 δισ. δολάρια έναντι ζημιών 3,8 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, η Intel ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες ζημιές τριμήνου στην ιστορία του ομίλου. Ειδικότερα οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. δολάρια από καθαρά κέρδη 8,14 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Επιπλέον τα έσοδα μειώθηκαν στα 11,7 δισ. δολάρια από 18,4 δισ. πέρυσι. Παρά το ρεκόρ ζημιών, η μετοχή σημείωσε «άλμα» 4% καθώς κέρδη και έσοδα ήταν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο μεταξύ, «βουτιά» 43% σημείωσε η μετοχή της First Republic Bank καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι θα επιτευχθεί συμφωνία διάσωσης.

Πηγές είπαν στο CNBC ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την προβληματική τράπεζα είναι να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Παράλληλα, καθοδική τροχιά για δεύτερη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 3,44% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,04%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 2,7% στα 76,78 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή άνοδο στα 1.999 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,1020 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v