Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τον ΟΠΕΚ

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες, μετά τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Ράλι 5% για το αργό. Κέρδη 0,5% για τον χρυσό. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ.

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τον ΟΠΕΚ

Με αντίθετα πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα καθώς η άνοδος στις τιμές του αργού πετρελαίου μετά τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ προκαλεί ανησυχία για νέες πληθωριστικές πιέσεις και ενώ η τραπεζική αναταραχή εντείνει τους φόβους για «απότομη προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας.

O Dow Jones ενισχύεται 0,42% στις 33.416 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,35% χαμηλότερα στις 12.179 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,06% στις 4.112 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν σε θετικό έδαφος για το πρώτο τρίμηνο, παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε η πτώχευση της SVB τον Μάρτιο. Ο Nasdaq κατέγραψε τριμηνιαία κέρδη 16,8%, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 7% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο. Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,4%.

«Για την ώρα τουλάχιστον, η τεχνολογία αντιμετωπίζεται ως ένα ασφαλές καταφύγιο για όλα, απρόσβλητη από τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Ο S&P 500, με τη σειρά του, φαίνεται να κρατιέται από το μεγάλο ποσοστό στάθμισης των τεχνολογικών τίτλων, ονόματα όπως η Microsoft, η Apple και τα συναφή», αναφέρεται σε σημείωμα της Wellington Shields.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα, γυρίζοντας την πλάτη σε προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρήσει την προσφορά σταθερή.
Είναι μια σημαντική μείωση για μια αγορά όπου -παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις των τιμών- η προσφορά φαινόταν περιορισμένη για το δεύτερο μέρος του έτους.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 46,3 μονάδες τον περασμένο μήνα από 47,7 τον Φεβρουάριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 47,5 μονάδες.

Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 5ο μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου της μεταποίησης.

Η τιμή του αργού πετρελαίου πραγματοποιεί ράλι 5,4% στα 79,9 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,4% στα 1.994 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,087 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται στο 3,5%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v