Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στον Πάουελ

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή τον Nasdaq. Στο επίκεντρο η ομιλία του Τζέρομ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ. Στο 3,03% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Οριακή υποχώρηση για το δολάριο.

Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στον Πάουελ

Κέρδη στη Wall Street μετά την μικρότερη της αναμενόμενης συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τελικά κατά 0,6% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,9%. Υπενθυμίζεται ότι στο α’ τρίμηνο η αμερικανική οικονομία είχε κατεβάσει ταχύτητα κατά 1,6%. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση της ανάπτυξης κατά 0,8%.

Εν αναμονή της ομιλίας του Τζέρομ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,98% ή 324 μονάδες στις 33.293, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,42% στις 4,199 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,67% στις 12.639 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+3,3%) και Dow (+2,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce (-4%) και Procter & Gamble (-0.3%)

Στο μεταξύ, την ανάγκη να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια τονίζουν αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αν και επιφυλάσσονται να προσδιορίσουν το μέγεθος της προτεινόμενης αύξησης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Η πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι Έστερ Τζορτζ, μιλώντας στο Τζάκσον Χόλ του Ουαϊόμινγκ, όπου φιλοξενείται η ετήσια πολιτική «απόδραση» της τράπεζας, είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει αυξήσει ακόμη τα επιτόκια σε επίπεδα που επιβαρύνουν την οικονομία και ίσως χρειαστεί να τα ανεβάσει πάνω από 4% για κάποιο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν για δεύτερη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι οι εργοδότες κρατούν τους εργαζομένους παρά την αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα.

Τα νέα αιτήματα υποχώρησαν κατά 2.000 σε 243.000 την εβδομάδα που έληξε στις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους μιλούσε για 252.000 νέες αιτήσεις.

Στο εταιρικό μέτωπο, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Nvidia καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 51 σεντς και τα έσοδα στα 6,7 δις. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στο 1,26 δολ. και έσοδα στα 8,10 δις. δολάρια.

Αντίστοιχα, προβλημάτισαν και τα αποτελέσματα της Salesforce καθώς μπορεί η διοίκηση να ανακοίνωσε ισχυρά κέρδη και έσοδα στο β’ τρίμηνο ωστόσο υποβάθμισε τις προοπτικές κερδοφορίας για το γ’ τρίμηνο.

Επιπλέον, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 3,03% ενώ το 2ετές παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,39%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 2,5% στα 92,52 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα για τρίτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,6% στα 1.771 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση μόλις 0,1% έναντι του ευρώ, στο 0,9974 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v