Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνει τις απώλειες η Wall Street μετά τη Fed

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες, με τον τεχνολογικό τομέα να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Σε υψηλό τριών ετών η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου. Βουτιά 4% για το αργό. Μικρή πτώση για τον χρυσό. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ.

Διευρύνει τις απώλειες η Wall Street μετά τη Fed

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,9% στις 34.352 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,72% χαμηλότερα στις 13.817 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 1,45% στις 4.458 μονάδες.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εξέτασαν σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν τον προηγούμενο μήνα, ενώ έφτασαν κοντά σε συμφωνία σε ένα σχέδιο συρρίκνωσης του ισολογισμού των $9 τρισ.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι «συμφώνησαν γενικά» τον περασμένο μήνα να συρρικνώσουν τον ισολογισμό τους «ξεφορτώνοντας» $60 δισ. ομολόγων αμερικανικού δημοσίου και $35 δισ. τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων τον μήνα.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης, δεν λήφθηκε τελική απόφαση, αλλά οι αξιωματούχοι σημείωσαν «ουσιαστική πρόοδο» και μπορεί να «ξεκινήσουν τη διαδικασία συρρίκνωσηw του ισολογισμού ήδη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Μαϊου».

Επιπλέον, πολλοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι μία ή περισσότερες αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης μπορεί να είναι αναγκαίες, ενώ πολλοί θα τάσσοντας υπέρ μιας αύξησης 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου αν δεν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

 

Οι traders προβλέπουν πλέον πιθανότητες 83,1% για μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάιο.

Ο δείκτης μεταβλητότητας «VIX», γνωστός και ως δείκτης «φόβου», ενισχύθηκε 23,2 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Μαρτίου. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 4% στα 97,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.923 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,092 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 7 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 2,67%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v