Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street μετά το sell-off

Διαγράφει τις απώλειες η αμερικανική αγορά με τους δείκτες να γυρίζουν σε θετικό έδαφος. Άλμα 8% για το αμερικανικό αργό στα $128 το βαρέλι. Στο 1,85% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ράλι 2,4% για τον χρυσό. Στο 1,85% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street μετά το sell-off

Σε θετικό έδαφος γυρίζουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες, σε μια προσπάθεια να ανακάμψουν μετά τη χειρότερη ημέρα του S&P 500 από τον Οκτώβριο του 2020, καθώς οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί λόγω της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων και των προσδοκιών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,96% στις 33.198 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 1,0% στις 4.244 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 1,66% στις 13.037 μονάδες.

Τη Δευτέρα ο S&P 500 σημείωσε πτώση σχεδόν 3%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε σχεδόν 800 μονάδες, κλείνοντας σε αρνητικό έδαφος για πέμπτη φορά στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 3,6% και μπήκε σε bear market, καθώς έκλεισε πάνω από 20% χαμηλότερα από τα υψηλά Νοεμβρίου.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, της βενζίνης, του φυσικού αερίου και πολύτιμων μετάλλων όπως το νικέλιο και το παλλάδιο τροφοδοτούν ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, οι προοπτικές για την οικονομία είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

«Η σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας, οι εκρήξεις των τιμών των εμπορευμάτων, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και ένα πολύ αβέβαιο outlook για την πολιτική της Fed προκάλεσαν έκρηξη των φόβων για επικείμενη ύφεση και προκάλεσαν sell-off στις αγορές μετοχών», δήλωσε ο Κρις Σένιεκ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Wolfe Research.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ διευρύνθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το εμπορικό έλλειμμα πραγματοποίησε άλμα 9,4% στο επίπεδο-ρεκόρ των 89,7 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στα 87,1 δισ. δολάρια.

Στα εμπορεύματα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο πραγματοποιεί άλμα 8% στα 128 δολάρια το βαρέλι, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να είναι έτοιμος να ανακοινώσει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. 

Ο χρυσός καταγράφει ράλι 2,4% στα 2.044 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,09 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άλμα 10 μονάδων βάσης στο 1,85% από 1,75%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v