Κέρδη στη Wall Street μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν την Πέμπτη με τους επενδυτές –έστω προσωρινά- να αφήνουν πίσω τους τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει στην παγκόσμια ανάκαμψη η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.
«Νομίζω ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι να δηλώσουμε πρόωρα τη νίκη επί της Covid», δήλωσε η Mary Daly, πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο.
«Οι αυξανόμενες μολύνσεις και οι καθυστερημένες εκστρατείες εμβολιασμού στο εξωτερικό περιορίζουν την οικονομική ανάκαμψη και θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ», σημείωσε.
Στο μεταξύ, σε ανοδική τροχιά γύρισαν σήμερα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα, το yield του 10ετούςενισχύθηκε για πρώτη φορά μετά από οχτώ πτωτικές μέρες και συγκεκριμένα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,35% και το yield του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,99%.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,30% ή 447 μονάδες στις 34.869, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,13% στις 4.369 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,98% στις 14.701 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (+3,6%) και JP Morgan (+3,2%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Merck & Co (-0,1%) και Salesforce.com (-0,1%).
Παράλληλα, νέα μέτρα για την καταστολή των ανταγωνιστικών πρακτικών των Big Tech εταιρειών αναμένεται να ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το CNBC.
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας ασκούν τη δύναμή τους για να αποκλείσουν τους μικρότερους ανταγωνιστές και να εκμεταλλευτούν τα προσωπικά στοιχεία των καταναλωτών.
Το προεδρικό διάταγμα θα ζητά από τις ρυθμιστικές αρχές να προβούν σε μεταρρυθμίσεις όπως αύξηση του ελέγχου των συγχωνεύσεων τεχνολογικών εταιρειών και να εστιάσουν σε κινήσεις όπως οι «φονικές εξαγορές» (killer acquisitions), κατά τις οποίες οι μεγάλες εταιρείες αποκτούν μικρότερες για να τις βγάλουν από την αγορά.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 2,2% στα 74,56 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,6% στα 1.810 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1879 δολ.