Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την αναζωπύρωση της πανδημίας σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ και την πορεία της οικονομίας.
Ο Dow Jones υποχωρεί 2,7% στις 25.068 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει πτώση 2,05% στις 9.806 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 2,2% στις 3.016 μονάδες.
Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση-ρεκόρ για δεύτερη διαδοχική ημέρα, κοντά στις 42.000. Επιπλέον 41.939 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί την προηγούμενη μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Covid Tracking Project, καταγράφοντας άνοδο από τις 38.700 μία μέρα πριν.
Το άλμα-ρεκόρ αποκαλύφθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ότι ο αριθμός των λοιμώξεων σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να είναι 10 φορές υψηλότερος από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, λόγω του αριθμού των ατόμων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου.
Εν τω μεταξύ, τα ετήσια τεστ αντοχής που διενέργησε η Fed έδειξαν ότι κάποιες τράπεζες μπορεί να πλησιάσουν τα ελάχιστα επιτρεπτά κεφαλαιακά επίπεδα σε κάποια δυσμενή σενάρια, που συνδέονται με την πανδημία.
Η Fed αποφάσισε να απαγορεύσει τις επαναγορές μετοχών από τις αμερικανικές τράπεζες και να θέσει όρια στη διανομή μερίσματος.
Η απόφαση άσκησε πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της JP Morgan βουτάει 3,7% στα 94 δολάρια και της Goldman Sachs 6% στα 194 δολάρια.
Απώλειες 3% καταγράφει η Nike, μετά την ανακοίνωση ζημίας το προηγούμενο τρίμηνο. Η εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε ζημία 51 σεντς ανά μετοχή και έσοδα $6,31 δισ. στο τρίμηνο.
Πτώση πάνω από 6% σημειώνουν οι μετοχές των Facebook και Twitter μετά την ανακοίνωση της Unilever ότι θα σταματήσει να διαφημίζεται στα κοινωνικά δίκτυα τουλάχιστον για το υπόλοιπο του έτους.
Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 8,2% τον περασμένο μήνα. Τον Απρίλιο είχαν σημειώσει βουτιά 12,6%, τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 1959.
Πτώση 4,2% κατέγραψε το προσωπικό εισόδημα.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,7% στα 38,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει απώλειες 0,4% στα 1.763 δολάρια ανά ουγγιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,12 δολ./ευρώ.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται τρεις μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 0,65%.