Μεγάλη πτώση σημειώνουν την Παρασκευή οι αμερικανικές μετοχές, μία ημέρα αφότου υποχώρησαν σε περιοχή διόρθωσης, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού.
Ο Dow Jones βουτάει 2,6% στις 25.137 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,1% χαμηλότερα στις 8.384 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 2,4% στις 2.906 μονάδες.
Οι δείκτες οδεύουν για τη χειρότερη εβδομάδα από την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης του 2008.
Την Πέμπτη έκλεισαν σε περιοχή διόρθωσης και οι τρεις δείκτες, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 18 Αυγούστου του 2011. Για τον Dow ήταν οι βαρύτερες απώλειες από τις 5 Φεβρουαρίου του 2018.
Ο Dow Jones έχει υποχωρήσει 9,7% από την αρχή του έτους, ενώ ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 7,8% και ο Nasdaq 4,5%.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν δυναμικά στις αγορές μετά το sell-off της Πέμπτης. «Δεν υπάρχει σημάδι ότι οι επενδυτές ψάχνουν ευκαιρίες παρά τις μειωμένες τιμές των μετοχών. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα πόσο πολύ έχει εξαπλωθεί ο κορωνοϊός και πώς η κάθε χώρα προσπαθεί να τον περιορίσει», αναφέρει σε σημείωμα αναλυτής της AJ Bell.
Αναλυτές της UniCredit Bank ανέφεραν ότι η ελεύθερη πτώση των μετοχών θα σταματήσει μόνο όταν υπάρξει σαφές σημάδι περιορισμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού εκτός Κίνας.
Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι αμερικανικές εταιρείες δεν αναμένεται να έχουν αύξηση κερδών φέτος, καθώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.
Η τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών στα 165 δολάρια ανά μετοχή φέτος, από $174 προηγουμένως, κάτι που δεν αντιπροσωπεύει ανάπτυξη. Στο σενάριο αυτό, ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται.
Οι προβλέψεις της Wall Street, από την άλλη πλευρά, κάνουν λόγο για αύξηση κερδών κατά 7%.
«Οι μειωμένες προβλέψεις αντικατοπτρίζουν τη σοβαρή πτώση της κινεζικής οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο, την πιο χαμηλή ζήτηση για αμερικανικές εξαγωγές, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας και της αυξημένης αβεβαιότητας», σημειώνει ο David Kostin, υπεύθυνος στρατηγικής αμερικανικών μετοχών.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία.«Τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά» ανέφερε σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ο κ. Πάουελ.«Ωστόσο, ο κορωνοϊός δημιουργεί ρίσκα για την οικονομική δραστηριότητα. H Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειες τους για το οικονομικό outlook. Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και θα δράσουμε με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξουμε την οικονομία» προσθέτει.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι υπόλοιπες διεθνείς αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν απώλειες πάνω από 3%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX βουτάει 4,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 3,7%, στο Παρίσι ο CAC επίσης, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 3,9%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 3,0%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 3,7% χαμηλότερα.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο συνεχίζει την ελεύθερη πτώση, καταγράφοντας απώλειες 4% στα 45,1 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός κινείται 0,8% χαμηλότερα στα 1.629 δολάρια ανά ουγγιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ σημειώνει πτώση 1% έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0982 δολ./ευρώ.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει 8 μονάδες βάσης στο 1,17%, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό.