Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και εμπόριο δίχασαν τη Wall Street

Σε ανοδική τροχιά κρατήθηκε ο Dow Jones ενώ πτώση από τα ιστορικά υψηλά σημείωσαν οι S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο η Fed και οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα. Υποχώρησε το δολάριο. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Fed και εμπόριο δίχασαν τη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή την έναρξης της διήμερης συνεδρίασης της Fed την Τρίτη με τον Τραμπ να προεξοφλεί μείωση των επιτοκίων.

Ειδικότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποβάθμισε σήμερα την όποια πιθανή ενέργεια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας πριν από τη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα.

«Η ΕΕ και η Κίνα θα μειώσουν περισσότερο τα επιτόκια και θα διοχετεύσουν χρήματα στα συστήματά τους, καθιστώντας ευκολότερο για τις μεταποιητικές τους εταιρείες να πωλούν προϊόντα. Στο μεταξύ, και με πολύ χαμηλό πληθωρισμό, η δική μας Fed δεν κάνει τίποτα -και πιθανόν θα κάνει συγκριτικά πολύ λίγα. Κρίμα!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στο μεταξύ, η πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, υποστηρίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αποδυναμωθεί και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερος.

«Η παγκόσμια οικονομία έχει αποδυναμωθεί. Πιστεύω ότι έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας των συγκρούσεων για το εμπόριο και την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει αυτό για τις επιχειρήσεις» σημείωσε η Γέλεν σε συνέδριο στο Κολοράντο.

Στο εμπορικό μέτωπο, οι διαπραγματευτές ΗΠΑ και Κίνας μετακινούνται αυτή την εβδομάδα στη Σαγκάη για τις πρώτες συναντήσεις τους, μετά την ανακωχή στους G20 τον περασμένο μήνα, σε μία νέα προσπάθεια των δύο πλευρών να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Οι προσδοκίες για πρόοδο κατά την διήμερη συνάντηση είναι χαμηλές, με αξιωματούχους και επιχειρήσεις να ελπίζουν ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο μπορούν τουλάχιστον να δεσμευτούν σε χειρονομίες καλής θέλησης καθαρίζοντας το τοπίο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,11% ή 29 μονάδες στις 27.221, ο S&P σημείωσε πτώση 0,16% στις 3.020 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,44% στις 8.293 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+1,8%) και Intel (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-3,8%) και Dow Inc. (-2,2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 1,2% στα 56,87 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,1% στα 1.420 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1149 δολ. από 1,1128 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,05%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v