Κέρδη κατέγραψε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση μετά τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου μεταξύ άλλων οι τραπεζίτες εμφανίστηκαν διχασμένοι αναφορικά με τον χρόνο έναρξης «συρρίκνωσης» του ισολογισμού (ύψους 4,5 τρισ.) της Κεντρικής Τράπεζας.
Αρκετοί αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ να ξεκινήσει η μείωση του ισολογισμού τους επόμενους, ένα ή δύο μήνες, ενώ άλλοι, πιο επιφυλακτικοί, πρότειναν να περιμένουν περισσότερους μήνες.
Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου ήταν ο τεχνολογικός κλάδος με τις μετοχές των Intel και Microsoft να κερδίζουν 2,7% και 1,4% αντίστοιχα.
Νωρίτερα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την μείωση των εργοστασιακών παραγγελιών κατά 0,8% τον Μάιο έναντι μικρότερη μείωσης 0,2% τον προηγούμενο μήνα στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,7%.
Επιπλέον επανήλθα στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και την απάντηση ΗΠΑ και Νότιας Κορέας με εκτόξευση πυραύλων στη θάλασσα, ανοιχτά της ασιατικής χώρας.
Στο μεταξύ, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την απροσδόκητη αύξηση στην προσφορά αργού από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ παρά την απόφαση για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚ εξήγαγε 25,92 εκατ. βαρέλια, ήτοι 450.000 βαρέλια περισσότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο μαύρος χρυσός WTI «βούλιαξε» 4,1% στα 45,13 δολάρια ανά βαρέλι.
Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 21.478 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,15% στις 2.432 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,67% στις 6.150 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο (πέρα από τις Intel, Microsoft) σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+1,8%) και JP Morgan (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-1,7%) και Chevron (-1,6%).
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παραμένει σε ανοδική τροχιά για τέταρτη μέρα έναντι του ευρώ σημειώνοντας άνοδο 0,2% στο 1,1325 από 1,1347 την προηγούμενη μέρα.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα για δεύτερη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,2% στα 1.1221 δολ./oz.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,33%.