Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι ύφεσης ”ταρακουνούν” την Wall

Στο ”κόκκινο” κινήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην Wall Street, με τα προβλήματα στις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου και την άνοδο του πετρελαίου σε επίπεδο υψηλότερο των 108 δολαρίων, να βαραίνουν τους δείκτες, την ώρα που οι απόψεις των επενδυτών διίστανται σχετικά με το αν η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων

Στο ”κόκκινο” κινήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην Wall Street, με τα προβλήματα στις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου και την άνοδο του πετρελαίου σε επίπεδο υψηλότερο των 108 δολαρίων, να βαραίνουν τους δείκτες, την ώρα που οι απόψεις των επενδυτών διίστανται σχετικά με το αν η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Ο δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 1,29% στις 11.740,15 μονάδες, ενώ πτώση της τάξης του 1,95% κατέγραψε ο δείκτης Nasdaq, που έκλεισε στις 2.169,34 μονάδες. Ο δείκτης S&P έκλεισε 1,55% χαμηλότερα, στις 1.273,37 μονάδες.

Η Wall Street κλίθηκε να αντιμετωπίσει νέες ενδείξεις αδυναμίας του χρηματοοικονομικού κλάδου, καθώς κυκλοφόρησαν φήμες ότι αρκετές μεγάλες επενδυτικές τράπεζες ενδέχεται να ανακοινώσουν και νέες απομειώσεις.

Οι μετοχές της Lehman Brothers υποχώρησαν σχεδόν κατά 6%, μετά από δημοσίευμα ότι η τράπεζα, η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματά της για το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης την ερχόμενη Τρίτη, πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση του 5% του προσωπικού της, ή περίπου 1.400 θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, η Citigroup σε έκθεσή της ανέφερε ότι η Lehman θα μπορούσε να προχωρήσει σε επιπλέον απομειώσεις ύψους 1,6 δισ. δολαρίων. Στην ίδια έκθεση προβλέπονται απομειώσεις ύψους 3,2 δισ. δολαρίων από την Goldman Sachs, 2,9 δισ. δολαρίων από την Merrill Lynch και 1,2 δισ. δολαρίων από την Morgan Stanley.

Η μετοχή της Bear Stearns ”έγραψε” απώλειες έως και 11%, μετά την υποβάθμιση των συμφωνιών Alt-A από την Moody’s, ενώ με απώλειες 5,8% έκλεισε η Citigroup.

Με σημαντική πτώση, της τάξης του 23,3%, έκλεισε η μετοχή της Ambac Financial Group, αφού οι αναλυτές της Citigroup είχαν δηλώσει πως η πώληση μεριδίου της εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, δεν ικανοποίησε την αγορά, ούτε την ”έπεισε” για την εταιρεία.

Χαμηλότερα κατά 12,4% έκλεισε η μετοχή της Countrywide, μετά από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το FBI έχει ξεκινήσει έρευνα για πιθανή απάτη.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 1,2%, στα 44,84 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 0,01%, στα 10,74 δολάρια. Απώλειες 0,12% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 13,76 δολάρια, ενώ στα 0,17 σεντς έκλεισε το δικαίωμα της TOUSA.

Ο όγκος των συναλλαγών στο NYSE ξεπέρασε το 1,6 δισ. μετοχές, ενώ η σχέση ανοδικών προς καθοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 1 προς 5. Στον Nasdaq, 962 μετοχές άλλαξαν χέρια, με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικές μετοχές να διαμορφώνεται στο 1 προς 3.

Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο συνέχισε να ”καλπάζει” σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, αγγίζοντας σήμερα έως και τα 108,21 δολάρια το βαρέλι, πριν κλείσει στα 107,92 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 2,6% σε κλείσιμο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, οδήγησαν σε αρνητικό έδαφος τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 1,24% στις 5.629,10 μονάδες, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 1,01% στις 6.448,08 μονάδες, ενώ με πτώση 1,13% έκλεισε ο δείκτης CAC του Παρισιού, στις 4.566,99 μονάδες.

Νωρίτερα, ο δείκτης Nikkei του Τόκυο είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο ετών, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ και την ενίσχυση του γεν έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2%, κλείνοντας στις 12.532,13 μονάδες, ενώ με πτώση 1,9% έκλεισε ο δείκτης Topix, στις 1.224,39 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v