Τα macro πίεσαν τη Wall Street

Απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε η Wall Street. Προβλημάτισε η απασχόληση στις ΗΠΑ. Τερμάτισε πτωτικό σερί τριών ημερών για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο έναντι του ευρώ. Χαμηλότερα ο χρυσός.

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ οδήγησαν σε απώλειες τη Wall Street παρά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 156.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έναντι 196.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζομένων υποχώρησε 1% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική τριμηνιαία πτώση.

Στον αντίποδα, το εμπορικό έλλειμμα τον Μάρτιο συρρικνώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου χρόνου και συγκεκριμένα στα 40,4 δισ. δολ.

Αντίστοιχα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Απρίλιο ανήλθε στις 55,7 μονάδες τον Απρίλιο έναντι 54,5 τον προηγούμενο μήνα.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της State Street Global Advisors, Michael Arone, «Η αμερικανική οικονομία κινείται πλέον με χαμηλές ταχύτητες καθώς τα macro διαμορφώνονται κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Ωστόσο οι τελευταίες μετρήσεις δεν είναι τόσο άσχημες ώστε να προκαλούν ανησυχία για ύφεση».

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της BHP Billiton καθώς η Βραζιλία ζητά αποζημίωση ύψους 43 δισ. δολαρίων για την καταστροφή σε φράγμα που κόστισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους.

Στον αντίποδα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου μετά από τρεις μέρες πτώσης. Συγκεκριμένα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,3% στα 43,78 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,56% ή 100 μονάδων στις 17.651, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,59% στις 2.051 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,79% στις 4.725 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των McDonalds (+0,8%) και Procter & Gamble (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-2,8%) και General Electric (-1,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1502 από 1,1496 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε αισθητά 1,4% στα 1.274 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 1,79%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v