Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία και Yellen δίχασαν τη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall Street. Τρίτη εβδομάδα κερδών για τους δείκτες. Έντονος προβληματισμός για την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Στο προσκήνιο η ομιλία της Yellen. Ανάκαμψε από το χαμηλό 2 μηνών ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο στο 1,3227.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε σήμερα η ομιλία της προέδρου της Fed, Janet Yellen στο συμπόσιο των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Jackson Hole.

Η Janet Yellen άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα από τον αναμενόμενο χρόνο, σε περίπτωση που υπάρξει βελτίωση στην αγορά εργασίας ή ενισχυθεί ο πληθωρισμός.

Όπως σημείωσε ο αναλυτής της Schaeffer Investment Research, Joe Bell, "η Yellen δεν είπε τίποτε στην ομιλία της που θα μπορούσε να προκαλέσει δραματικές εξελίξεις στις αγορές. Αντίθετα η νέα ένταση στην Ουκρανία κέρδισε (αρνητικά) το ενδιαφέρον των επενδυτών».

Ειδικότερα, αρνητικό αντίχτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά προκάλεσε η ξαφνική κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία μετά την είσοδο 90 ρωσικών φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από τα ανατολικά σύνορα χωρίς την άδεια της κυβέρνησης του Κιέβου.

Στη Wall, o Dow Jones υποχώρησε 0,23% στις 17.001,22 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,20% στις 1.988,40 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,14% στις 4.538,55 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow ενισχύθηκε 2% και οι S&P και Nasdaq κινήθηκαν υψηλότερα 1,7%.

Από πλευράς τίτλων, η Apple έπιασε νέο ιστορικό χαμηλό καθώς ενισχύθηκε 0,7% στα 101,32 δολάρια.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,42 δολ., σημειώνοντας άνοδο 0,3% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola ενισχύθηκε 0,4% στα 22,72 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3227 δολ. Επιπλέον το δολάριο έπιασε υψηλό 8 μηνών σε σχέση με το γεν καθώς ανήλθε στα 104,02.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,40%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,45% στα 93,56 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό δύο μηνών καθώς ενισχύθηκε 0,5% στα 1.281 δολ./οz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v