Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall λόγω ανυσηχιών για τα επιτόκια

Πτωτικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, καθώς αξιωματούχοι της Federal Reserve Bank άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων. Το κλίμα επιβαρύνθηκε περισσότερο μετά τις δηλώσεις στελεχών της Micron Technology ότι ανησυχούν για την εξέλιξη της αγοράς ημιαγωγών. Κέρδη κατέγραψαν Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη.

Πτωτικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, καθώς αξιωματούχοι της Federal Reserve Bank άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων. Το κλίμα επιβαρύνθηκε περισσότερο μετά τις δηλώσεις στελεχών της Micron Technology ότι ανησυχούν για την εξέλιξη της αγοράς ημιαγωγών.

Ειδικότερα, νωρίτερα ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank στο St. Louis, William Poole, δήλωσε ότι ενδέχεται η Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια της σε περίπτωση που ο ρυθμός ανόδου της αμερικανικής οικονομίας είναι υψηλότερος του αναμενόμενου. Τόνισε μάλιστα ότι ο ίδιος θα υποστηρίξει την άνοδο των επιτοκίων σε περίπτωση που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπεράσει το όριο του 2%.

Ανάλογη στάση κράτησαν και άλλα στελέχη της FED, καθώς δεν απέκλεισαν την αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να ελεγχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Το αρνητικό κλίμα επιβάρυναν περαιτέρω οι δηλώσεις των επικεφαλείς της Micron Technology, που εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία της ζήτησης αλλά και των τιμών των ημιαγωγών, γεγονός που ”έπληξε” τη μετοχή της εταιρίας αλλά και άλλων εταιριών του τεχνολογικού κλάδου.

Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 12.580,83 μονάδες, με απώλειες 0,45%, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,16%, στις 2.459,82 μονάδες, ενώ ο S&P ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.438,06 μονάδες, με πτώση 0,71%.

Από το επιχειρηματικό πεδίο, απώλειες κατέγραψαν επίσης οι μετοχές αρκετών χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, όπως οι Citigroup και Bank of America, επηρεασμένες από το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Με πτώση έκλεισε και η μετοχή της Lear Corp., η οποία δέχθηκε την πρόταση εξαγοράς του δισεκατομμυριούχου Carl Icahn έναντι 5,3 δισ. ευρώ.

Υποχώρηση σημείωσε επίσης η μετοχή της Alcatel - Lucent, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας της κατά 12.500 θέσεις, ήτοι 3.000 περισσότερες από ότι είχε εξαγγείλει.

Αντίθετα, με κέρδη έκλεισαν οι Ford Motor και General Motors, μετά την αναβάθμιση των συστάσεων για τις μετοχές τους σε ”buy” από ”hold” από την Deutsche Bank, καθώς και η μετοχή της Daimler Chrysler, που επίσης αναβαθμίστηκε σε ”buy” από τη Citigroup.

Σημαντικά κέρδη κατεγραψε επίσης η μετοχή της Fortress Investment Group.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν αμετάβλητη έκλεισε η τιμή του ”μαύρου χρυσού”, στα 59,89 δολάρια το βαρέλι, έχοντας καταγράψει υψηλό για την ημέρα στα 60,80 δολάρια, μετά την εκδήλωση φωτιάς σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Καλιφόρνια.

Το δικαίωμα της 3Ε διαμορφώθηκε 0,03% χαμηλότερα, στα 39,16 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,56%, στα 10,26 δολάρια. Αντίθετα, άνοδο 0,48% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 14,58 δολάρια.

Με άνοδο έκλεισαν οι κυριότερες ευρωαγορές. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,57%, στις 6.382,80 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.911,11 μονάδες, με άνοδο 0,50%, ενώ στο Παρίσι o CAC 40 έκλεισε στις 5.692,45 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,48%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v