Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσπασαν όλα τα ρεκόρ Dow Jones και S&P

Νέα ιστορικά υψηλά κατέγραψαν Dow και S&P. Διαβεβαίωση Bernanke για διατήρηση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Σε δεύτερη μοίρα πέρασαν τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης. Από το υψηλό 15 μηνών υποχώρησε το πετρέλαιο.

Ειδικότερα μετά τη χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed, ο Bernanke σε ομιλία του υποστήριξε ότι η άσκηση επεκτατικής νομισματικής πολιτικής είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της οικονομίας.

Νωρίτερα, η κοινοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed είχε αποκαλύψει τον διχασμό που επικρατεί στις τάξεις των στελεχών της Τράπεζας αναφορικά με το χρόνο τερματισμού του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. Σημειώνεται ότι μια μικρή ομάδα τραπεζιτών είχε ζητήσει ακόμα και τον άμεσο τερματισμό του προγράμματος.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές η ομιλία Bernanke καθησύχασε τους επενδυτές καθώς ουσιαστικά διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια δανεισμού θα διατηρηθούν σε ιστορικά χαμηλά ακόμα και όταν αρχίσει η σταδιακή μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Οι δηλώσεις Bernanke άφησαν σε δεύτερη μοίρα την αύξηση σε υψηλό 2 μηνών των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 16.000 στις 360.000 αιτήσεις έναντι 349.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στον αντίποδα το μεγαλύτερο πλεόνασμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό από τον Απρίλιο του 2008, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ειδικότερα το πλεόνασμα τον Ιούνιο ανήλθε στα 117 δισ. δολάρια.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Hewlett Packard ενισχύθηκε 2% καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών του ομίλου μειώθηκαν λιγότερο από 1% στο β' τρίμηνο. Σημειώνεται ότι συνολικά στις ΗΠΑ οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,11% στις 15.460,99 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 1,36% στις 1.675,03 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,63% στις 3.578,30 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,50 δολ. με άνοδο 4,5% και αντίστοιχα το δικαίωμα της CocaCola HBC ενισχυόταν 2,8% στα 25,71 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 3 εβδομάδων έναντι του ευρώ στο 1,3098 και αντίστοιχα πτωτικά κινήθηκε και σε σχέση με το γεν στα 99,34.

Στην αγορά ομολόγων, πτώση κατά τρεις μονάδες βάσης σημείωσε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 2,603% μετά την επιτυχημένη δημοπρασία 30ετών ομολόγων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρέλαιο υποχώρησε από το υψηλό 15 μηνών σημειώνοντας πτώση 1,7% στα 104,67 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 2,6% στα 1.281 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v