Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι κρατικοποίησης βύθισαν τη Wall

Απώλειες στη Wall με τον Dow Jones σε νέα χαμηλά. «Βούτηξαν» οι μετοχές των Citi, BofA λόγω σεναρίων κρατικοποίησης, προκαλώντας κυβερνητική παρέμβαση. Αντίδραση από τεχνολογικούς τίτλους.

Απώλειες στην αμερικανική αγορά με τον Dow Jones να κλείνει σε νέα χαμηλά. «Βούτηξαν» οι μετοχές των Citi (-23%) και BofA (-2,3%) λόγω σεναρίων κρατικοποίησής τους, προκαλώντας κυβερνητική παρέμβαση. Αντίδραση τεχνολογίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times διεξάγονται επαφές ανάμεσα σε αμερικανικές τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές, όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των πρώτων, ώστε να αποφύγουν την κατάρρευση, με τις Bank of America και Citigroup να αποτελούν τις βασικές υποψήφιες.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι επενδυτές θα «εξοστρακίζονταν» με το αμερικανικό Δημόσιο να ασκεί τον πλήρη έλεγχο. Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια τις μαζικές ρευστοποιήσεις στις μετοχές, και ουσιαστικά την απαξίωση των μετοχών, των Citi και BofA που βρέθηκαν η πρώτη κάτω από τα χαμηλά του 1991 (1,94 δολάρια) και η δεύτερη σε πρωτοφανή ιστορικά χαμηλά (2,53 δολάρια), κλείνοντας τελικά περίπου στα 3,84 δολάρια.

Την πιθανότητα αυτή επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας Christopher Dodd που μίλησε για «προσωρινή κρατικοποίηση» των τραπεζών. Το άκουσμα των δηλώσεων του Γερουσιαστή οδήγησε τον Dow 200 μονάδες χαμηλότερα.

Μετά την καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών επενέβη η αμερικανική κυβέρνηση που διαμέσου εκπροσώπου της δήλωσε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να μείνει σε ιδιωτικά χέρια, με συνέπεια οι δείκτες να «ξεκολλήσουν» από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και να αμβλυνθούν, μερικώς έστω, οι ανησυχίες για τα περί κρατικοποίησης.

Το ίδιο επιχείρησε και ο CEO της BofA που δήλωσε ότι η τράπεζα είναι ισχυρή και ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση.

Ενδεικτικό της ρευστότητας της κατάστασης (ή της σπασμωδικότητας των κινήσεων) που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μόλις έγιναν γνωστές οι κυβερνητικές δηλώσεις η μετοχή της Bank of America από το βαθύ «κόκκινο» βρέθηκε προς στιγμήν στο «πράσινο», χωρίς φυσικά να διατηρήσει τα κέρδη.

Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές επιχειρούν να εξακριβώσουν αν η αγορά μπαίνει σε μια νέα πτωτική φάση (bear-market) ή αν η πτώση οφείλεται σε κερδοσκοπικά «παιχνίδια» και κλείσιμο θέσεων.

Αντίθετα με τον χρηματοοικονομικό κλάδο που προφανώς βρίσκεται σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» διάθεση αντίδρασης επέδειξαν οι εταιρείες τεχνολογίας οδηγώντας για σημαντικό μέρος της συνεδρίασης τον Νasdaq σε θετικό έδαφος και σε οριακές απώλειες στο κλείσιμο.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο, αύξηση -για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Ιούλιο- σε ποσοστό 0,3% σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε ποσοστό 0,1%.

Από τον ενεργειακό τομέα, νέα υποχώρηση σημείωσε το πετρέλαιο, μετά το διάλειμμα της Πέμπτης, κλείνοντας με απώλειες 0,51% λίγο κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Εξάλλου, η κατάσταση στο χρηματιστήριο οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλέστερες επιλογές όπως ο χρυσός, που «έσπασε» το φράγμα των 1000 δολαρίων ανά ουγκιά κλείνοντας στα 1002 δολάρια και τα κρατικά ομόλογα, με ενδεικτικό παράδειγμα το δεκαετές του οποίου η απόδοση υποχώρησε 14 μονάδες βάσης.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,34% στις 7365,67 μονάδες, ο Nasdaq 0,11% στις 1441,23 μονάδες και ο S&P 1,14% στις 770,05 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 6,1%, ο S&P 6,9% και ο Nasdaq 6,1%.

Λίγα λεπτά πριν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης περίπου 1,37 δισεκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1,76 δισεκατομμύρια τεμάχια στο Nasdaq.

Αρνητική η τελική εικόνα με τους πτωτικούς τίτλους να υπερισχύουν των ανοδικών σε αναλογία 4 προς 1 στο NYSE και 2 προς 1 στο Nasdaq.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε ενισχυόταν 7,37% στα 12,67 δολάρια, ενώ κατέγραφε απώλειες 1,44% στα 2,59 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Άνοδος 3,70% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 6,73 δολάρια.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 3,22% στις 3.889,06 μονάδες. Ο DAX υποχώρησε 4,76% στις 4.014,66 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε πτώση 4,25% στις 2.750,55 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v