Το ακριβό πετρέλαιο ”καύσιμο” για ομόλογα

Σε θετικό έδαφος για τρίτη ημέρα βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου κινούνται ελαφρώς χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά τους. Μικρή άνοδο σημείωσαν οι τιμές στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ΗΔΑΤ, παρά τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν.

Σε θετικό έδαφος για τρίτη ημέρα βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου κινούνται ελαφρώς χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά τους.

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι τιμές στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ΗΔΑΤ, παρά τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν.

Οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου υποσκάπτουν την αισιοδοξία για παγκόσμια ανάκαμψη καθώς και την ζήτηση για αξιόγραφα υψηλότερου κινδύνου όπως οι μετοχές, επιδρώντας κατ’ επέκταση θετικά στις τιμές των ομολόγων.

Το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,44 δισ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα 1,56 δισ. ευρώ εντολές πώλησης.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στα 10ετή ομόλογα της νέας έκδοσης (Μάιος 2014) με 1,99 δισ.ευρώ, καθώς και στα δεκαετή ομόλογα της παλαιότερης έκδοσης (Μάιος 2012) με 130 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 0,20% με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 4,53% και του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στο 4,33%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι το επιτόκιο μίας ημέρας της Εθνικής αυξήθηκε οριακά στο 2,04% από 2,03% χθες.

Αμετάβλητο στο 2,04% διατηρήθηκε το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών. Οριακή άνοδο στο 2,07% από 2,06% χθες σημείωσε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός μηνός. Οριακή υποχώρηση στο 2,34% έναντι 2,35% χθες σημείωσε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v