Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μνήμες εφιάλτη χρέους του 1976 ξυπνούν στη Βρετανία

Χάνουν την πίστη τους οι επενδυτές στην ικανότητα της κυβέρνησης να συγκρατήσει το δημόσιο χρέος και να ελέγξει τον πληθωρισμό. Εκτόξευση για το κόστος δανεισμού, βουτιά για τη λίρα, πέφτουν οι μετοχές.

Μνήμες εφιάλτη χρέους του 1976 ξυπνούν στη Βρετανία

Η τελευταία αναταραχή στα ομόλογα της Βρετανίας έχει προκαλέσει συγκρίσεις με την πανωλεθρία του μίνι προϋπολογισμού της Λιζ Τρας το 2022, αλλά ένας παραλληλισμός με την κρίση χρέους της δεκαετίας του 1970 θα ήταν ίσως πιο εύστοχος, σημειώνει το Bloomberg.

Αυτή είναι η ανάλυση του πρώην ρυθμιστή επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας Martin Weale, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε λιτότητα για να καθησυχάσει τις αγορές ότι θα διαχειριστεί το κλιμακούμενο βάρος του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, αν δεν αλλάξει το κλίμα.

Τις τελευταίες ημέρες, το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκτοξευθεί και η λίρα έχει καταρρεύσει -ένας σπάνιος συνδυασμός που μπορεί να σηματοδοτήσει ότι οι επενδυτές έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητα της κυβέρνησης να συγκρατήσει το δημόσιο χρέος και να ελέγξει τον πληθωρισμό. Συνήθως, οι υψηλότερες αποδόσεις θα στήριζαν ένα νόμισμα.

Ο Weale δήλωσε ότι τα γεγονότα απηχούν τον «εφιάλτη» της κρίσης χρέους του 1976, που ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διάσωση. Η τρέχουσα αύξηση του κόστους του χρέους απειλεί επίσης να εξανεμίσει το ισχνό μαξιλάρι των 9,9 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ) της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς έναντι των δημοσιονομικών κανόνων της και να δημιουργήσει αστάθεια ενόψει της επίσημης δημοσιονομικής ενημέρωσης στις 26 Μαρτίου.

Την Τετάρτη, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 14 μονάδες βάσης στο 4,82%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008. Η λίρα υποχώρησε έναντι όλων των κύριων νομισμάτων, σημειώνοντας πτώση άνω του 1% έναντι του δολαρίου, ενώ οι βρετανικές μετοχές έπεσαν.

Το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την αρχή της χρονιάς από ό,τι στη Γαλλία, η οποία βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή, δανείζεται περισσότερο και έχει υψηλότερο δημόσιο χρέος. Οι επενδυτές της χρηματοπιστωτικής αγοράς δήλωσαν ότι το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αντανακλά τις ανησυχίες για το πώς οι Εργατικοί θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τα σχέδια προϋπολογισμού τους, τα οποία στηρίζονται σε αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, καθώς και τις ανησυχίες για τον δομικό πληθωρισμό.

Ο Weale, που σήμερα είναι καθηγητής Οικονομικών στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε ότι αν οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά επιδεινωθούν, οι Εργατικοί δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους, για να καθησυχάσουν τις αγορές ότι «το χρέος βρίσκεται υπό σωστή διαχείριση».

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v