Σταθεροποιητικά οι αποδόσεις των ευρωομολόγων

Το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, το σημείο αναφοράς για το μπλοκ της ευρωζώνης, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη στο 2,249%. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού αυξήθηκε μόλις 2 μονάδες στο 3,14%.

Σταθεροποιητικά οι αποδόσεις των ευρωομολόγων

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης παρέμειναν σχεδόν σταθερές την Παρασκευή μετά τα στοιχεία Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία που έδειξαν κάποια βελτίωση μετά από τέσσερις διαδοχικούς μήνες υποχώρησης για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, το σημείο αναφοράς για το μπλοκ της ευρωζώνης, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη στο 2,249% μετά τη χαλάρωση επί δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις από το υψηλό επτά εβδομάδων.

Μια έρευνα της S&P Global την Πέμπτη που δείχνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε ξανά τον Οκτώβριο τροφοδότησε τα στοιχήματα για υψηλότερα επιτόκια και περικοπές στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χαμηλώνοντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καθώς οι τιμές ανέβηκαν.

Ωστόσο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo έδειξε μια ελαφρά βελτίωση στο 85,6 τον Οκτώβριο από 85,4 τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που χαμήλωσε κάπως τους φόβους ότι η Γερμανία μπορεί να είχε μπει σε ύφεση.

Οι traders τιμολογούν πλήρως μια μείωση επιτοκίων 25 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, με πιθανότητα 44% για κίνηση μισής μονάδας.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Γερμανίας, η οποία είναι πιο ευαίσθητη στις προσδοκίες των επιτοκίων, αυξήθηκε κατά 2 μονάδες στο 2,118%.

Οι παίκτες εστιάζουν επίσης στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τη Moody's αργότερα εντός της ημέρας μετά την προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία που το θεωρεί αρνητικό.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η άλλη εταιρεία αξιολόγης Fitch μείωσε την προοπτική της Γαλλίας σε "αρνητική" από "σταθερή" και διατήρησε την αξιολόγησή της στο AA-.

Η διαφορά μεταξύ γαλλικών και γερμανικών αποδόσεων δεκαετούς διάρκειας - το premium που απαιτούν οι επενδυτές για να κρατήσουν τα γαλλικά ομόλογα - ήταν στις 72,5 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2 μονάδες στο 3,14%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v