Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, με τα ομόλογα να επωφελούνται των προσδοκιών για έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος, της αυξημένης διάθεσης για τοποθετήσεις σε τίτλους υψηλότεορυ κινδύνου και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Σημειώνεται πως το 2017 τα ελληνικά ομόλογα ήταν μεταξύ των κρατικών τίτλων της ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2006, στο 3,81%, ενώ σε χαμηλά πολλών ετών κινείται η απόδοση και του 2ετούς τίτλου, που αυτή την ώρα διαμορφώνεται στο 1,49%. Του 5ετούς κινείται στο 3,23%.
"Τα θεμελιώδη της Ελλάδας βελτιώνονται και οι επενδυτές βλέπουν τις αποδόσεις που παίρνουν από την επένδυση στο χρέος αυτό", σχολίαζε στο Reuters ο αναλυτής της DZ Bank Christian Lenk. "Επίσης, ένα κύμα παρασύρει όλες τις βάρκες -με την οικονομία της ευρωζώνης να τα πηγαίνει τόσο καλά, υπάρχει ένα περιβάλλον 'risk-on', που ωφελεί και την Ελλάδα".
Ωστόσο, παρά την "ψήφο εμπιστοσύνης", η "καθαρή έξοδος" από τα μνημόνια παραμένει πρόκληση.
"Το γεγονός πως οι ευρωπαίοι πιστωτές εξακολουθούν να διακρατούν πάνω από το 80% του ελληνικού χρέους, θα σημαίνει πως θα επιμείνουν στην συνέχιση της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων", εκτιμά η Jennifer McKeown της Capital Economics. "Οι όροι αυτοί θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν από την Ελλάδα καθώς το εκλογικό σώμα αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία... κάτι που ίσως οδηγήσει σε επανάληψη του δημοψηφίσματος του 2015". Κατά την ίδια, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα το ενδεχόμενο μιας "άτακτης χρεοκοπίας" και εξόδου από την ευρωζώνη.
Εν τω μεταξύ, σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των υπολοίπων ευρωπαϊκών ομολόγων, με το βλέμμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,43%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2%, του ισπανικού στο 1,52% και του πορτογαλικού στο 1,9%.