Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τσιμπάνε» οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων λόγω ΗΠΑ

Η έγκριση του προσχεδίου του αμερικανικού προϋπολογισμού για το 2018, που ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης που θέλει ο Τραμπ, επαναφέρει στο προσκήνιο το λεγόμενο "Trumpflation trade", επηρεάζοντας τις αποδόσεις ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομολόγων.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, ακολουθώντας την κίνηση των αμερικανικών τίτλων, μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν Αμερικανοί γερουσιαστές στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2018, ξαναφέρνοντας στο επίκεντρο το λεγόμενο «Trumpflation trade» (σ.σ. το "στοίχημα" που βάζουν οι επενδυτές πως οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στα ομόλογα).

Η έγκριση του προσχεδίου ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς τη στήριξη των Δημοκρατικών.

«Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως θα μπορούσαμε να δούμε ανανέωση του Trumpflation trade», σχολίαζε στο Reuters ο αναλυτής της ING, Martin van Vliet. «Υπάρχουν ακόμα αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν, όμως η ουσία είναι πως άνοιξε λίγο περισσότερο η πόρτα για περικοπές φόρων».

Η ψήφος οδήγησε την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον μιας εβδομάδας, διευρύνοντας το spread με τα γερμανικά ομόλογα στις 197 μ.β., το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Το spread δείχνει την αντίθεση μεταξύ της προσεκτικής προσέγγισης της ΕΚΤ στο θέμα της περιστολής του QE και των πιθανών αυξήσεων επιτοκίων και της δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της Moody’s για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας. Τις προηγούμενες ημέρες είχε προειδοποιήσει πως οι πολιτικές εντάσεις Μαδρίτης-Καταλονίας είναι πιστωτικά αρνητικές για την αξιολόγηση της χώρας.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,43%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,04%, του ισπανικού στο 1,65% και του πορτογαλικού στο 2,32%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,56%, του 5ετούς στο 4,59% και του 2ετούς στο 3,23%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v