Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές ξεφορτώνονται τα μακροπρόθεσμα ομόλογα

Εν όψει των αλλαγών στις παραμέτρους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι επενδυτές ξεφορτώνονται μακροπρόθεσμα ομόλογα.

«Ξεπούλημα» στα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης σήμερα, τελευταία ημέρα πριν τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας.

Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα αλλαγές στις παραμέτρους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που έδειξαν ότι η προσοχή θα στραφεί στις αγορές πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την αφαίρεση του κατώτατου ορίου του επιτοκίου καταθέσεων για αγορές ομολόγων, καθώς και την αλλαγή της ελάχιστης ωρίμανσης των επιλέξιμων τίτλων στον έναν χρόνο αντί για δύο που ισχύει σήμερα.

Εν τω μεταξύ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, επηρεάζοντας τα ομόλογα πιο μακροπρόθεσμης λήξεως.

Η απόδοση του γερμανικού 30ετούς bund αυξήθηκε κατά 3 μ.β. στο 0,9%, ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων τίτλων χωρών όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Γαλλία αυξήθηκαν κατά 2-3 μ.β.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στο 0,18%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,79%, του ισπανικού στο 1,34% και του πορτογαλικού στο 3,73%

Στο 7,13% η απόδοση του ελληνβικού 10ετούς ομολόγου, στο 7,93% του 5ετούς και στο 7,48% του 3ετούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v