Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 18% για τα ελληνικά ομόλογα φέτος

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν αποφέρει φέτος τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των ομολόγων των άλλων αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Πτώση αυτήν την εβδομάδα για τις αποδόσεις των bunds, λόγω της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου.

Την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων καταγράφουν οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς η πτώση στις τιμές του πετρελαίου οδηγεί σε σημαντική πτώση του κόστους δανεισμού.

Η απόδοση του 10ετούς bund υποχωρεί κατά 12 μ.β. αυτήν την εβδομάδα, στο 0,56%, παραμένοντας υψηλότερα από το 0,48% που είχε αγγίξει πριν την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 3 Δεκεμβρίου, αλλά σημαντικά χαμηλότερα του υψηλού δυόμισι μηνών που άγγιξε μια ημέρα μετά, στο 0,74%.

Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού 10ετους τίτλου διαμορφώνεται στο 1,53%, του ισπανικού στο 1,59% και του πορτογαλικού στο 2,42%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 8,51%, του 5ετούς στο 8,40% και του 3ετούς στο 8,51%.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα απέφεραν κέρδη 18% φέτος

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν αποφέρει φέτος τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των ομολόγων των άλλων αναπτυγμένων χωρών.

Τα κέρδη για τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων φθάνουν το 18%, μετά τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Και οι 26 αγορές κρατικών ομολόγων, τις οποίες παρακολουθεί το Bloomberg, αναμένεται να κλείσουν με θετικά αποτελέσματα το 2015, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκιά της. Οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο 1%, ενώ άνοδο σημείωσαν οι τιμές και των κρατικών τίτλων της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v